Tarih: 11.07.2023 12:29

Urfa turizmi yokları oynuyor

Facebook Twitter Linked-in

Tarihi ve kültürel açıdan son derece zengin bir potansiyele sahip olan Şanlıurfamız bu yıl turizmde kötü bir sezon geçiriyor. 

Ekonomik krizden dolayı zaten zor günler geçiren turizm işletmeleri, deprem ve ardından yaşanan sel felaketinin yarattığı olumsuz algının etkisiyle tur ve rezervasyon iptalleriyle karşılaştı, esnaf ise adeta sinek avlıyor.

OTEL DOLULUK ORANIMIZ YÜZDE KIRK BİLE DEĞİL

Çok kırılgan olan turizmin depremden ve selden en çok etkilenen sektör olduğunu ifade eden butik otel işletmecisi Esra, “Normalde biz turizm haftası dediğimiz bir dönemdeyiz. Ama Urfa deprem ve selden sonra normalde doluluk oranı yüzde yüz olması gereken yerde butik otellerimizde doluluk oranı yüzde kırk bile değil. Bunun en büyük sebeplerinden biri de depremdir. Çünkü artçı sarsıntıların halen devam ettiği biliniyor dolayısıyla misafirlerimiz doğuya yani Urfa ve Diyarbakır yerlere korktukları için gelmeyi tercih etmiyor. Malumunuz depremde Urfa dahil 11 ilimiz zarar gördü. Bizim zararımız halen devam ediyor. Bu süreçte tek istediğimiz turizm için ciddi adımlar atılmasını istiyoruz”” dedi.

SİFTAH EDEMEYECEK KONUMA GELMİŞİZ

Bunun yanı sıra Balıklıgöl esnafı de turist gelmemesinden yakınarak, esnafın yüzde 85 işlerinin durgun olduğunu anlattı. Bazı esnaf iki aydır siftah yapmadan gidip geldiğini ifade ederken Balıklıgöl’de yaklaşık 20 yıldır esnaflık yapan Yakup Aydın, “Esnaf olarak son zamanlarda bayağı etkilendik. Balıklıgöl’de yaklaşık 20 yıllık esnaf olduğum halde son dönemde yaşadığımız şeyleri anlatamam. Buraya gelen çoğu yetkililerimize de anlattık durumu. Deprem ve selden dolayı birçok acente turları iptal oldu. Gelen giden yok. Bizim çarşı dediğimiz bu bölge genellikle yabancı turistlerin alışveriş yaptığı bir bölge. Ama şu an siftah edemeyecek konuma gelmişiz” ifadelerini kullandı.

BU SENE YABANCI TURİST DE AZALDI

Yüzde 85 iş yok” diyerek sözlerine başlayan bir diğer esnaf Halil Karalı, “Karamsarız, umarız düzelir diyoruz. Gelirler giderleri karşılamıyor. Eskiden yaz ve kış aylarında pek çok işyeri para kazanırdı. İşlerimizde çok düşüş yaşandı. Bu sene fazla yabancı turist de gelmedi. Gelende sadece bakıp geçiyor” dedi.

Müşteri olmadığı için birkaç esnaf bir araya gelerek vakit geçirdiğini, çay içtiğini sabahtan akşama kadar tavla oynayarak günü geçirdiğini söyleyen birçok esnaf da karamsar bir tablo çizdi.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —