Tarih: 04.07.2023 16:28

Urfa emlak piyasasında yaprak kımıldamıyor !

Facebook Twitter Linked-in

Merkez Bankası’nın 27 ay aradan sonra faizleri tarihi bir seviye olan 650 baz puan düzeyinde artırması sonrası gözler bu kararın günlük yaşantımıza etkilerinin ne olacağına çevrilirken Urfa’da eski Emlakçılar Odası Başkanı Fatih Topal bu kararın konut kredilerini nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

DAHA DÜŞÜK BÜTÇELİ EVLER TERCİH EDİYORLAR

Topal, “Şu konut piyasasında yaprak dahil kımıldamıyor. Şu an da konut kredilerinde en düşük aylık bazında yüzde 3’e dayanmış. Bunu yılık baza dayarsak yüzde 36’larda oluyor. Bununla birlikte ev almak artık hayal diyebiliriz. Dolayısıyla insanlar artık ev alma listesine alacaksa eğer 4+1 ya da 3+1 yerine 1+1’lere düştüler. Daha düşük bütçeli evler tercih ediyorlar” dedi.

SOSYAL KONUTLARI TEŞVİK ETMEK İÇİN ÇALIŞMA YAPABİLİRLER

Belediyelerin bu anlamda ki çalışmalarına vurgu yapan Topal, “Belediyeler sosyal konutlara önem verebilirler, kendi imar alanlarında sosyal konutları teşvik etmek için çalışma yapabilirler. Şu an metre karesi 12 bin lira olan inşaatlar yapılıyor, buna da arsa payı 12 bin lirayı eklersek 24 bin lira oluyor” şeklinde konuştu. 

KONUTLARIN KDV’LERİNİ YÜZDE 1’E DÜŞÜRMESİ GEREKİYOR

Bakanlığın bu konuda ki fonksiyonlarını değerlendiren Topal, “Bakanlığın öncelikle maliyetlerini düşürmek açısından müteahhitlerimizin en büyük sorunlarından biri yaklaşık yüzde 4,5 gibi yapı denetim işletmeleri maliyetleri var. Onları bir irdelemesi gerekiyor. Burada konutların KDV’lerini yüzde 1’e düşürmesi gerekiyor. Öyle bir şeyler yaparsa müteahhitlerin önünü biraz daha açmış olur. Yine sigorta primleri düşürülebilir” ifadelerini kullandı.

EV ALMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ VARSA BU DÖNEMİ DEĞERLENDİREBİLİR

Son olarak Topal,“ Valilik, belediye ve bakanlığın bir araya gelerek yeni imar alanlarını açıp buranın alt ve üst yapılarını getirip buraya toplu konutlar getirdiği taktirde arz talep dengesi düşer. Böylelikle konut fiyatları düşebilir. Dolar kurundan dolayı sürekli maliyetler artmış durumda. Bundan dolayı konut fiyatları yükselmiş oluyor. Bu dönemde ev almak isteyen vatandaşlarımız varsa bu dönemi değerlendirebilir” dedi.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —