Tarih: 15.02.2024 12:13

Urfa dahil 6 ilde alarm

Facebook Twitter Linked-in

Dicle Elektrik Müdürü Yaşar Arvas, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’teki tarımsal sulamanın yer altı su kaynaklarında meydana getirdiği tahribatla ilgili bilgi verdi. 
Bilinçsiz sulamadan dolayı yer altı sularının hızla tükendiğini dikkat çeken Arvas, Dicle Elektrik’in hizmet bölgesindeki 130 bin çiftçinin yüzde 70’inin tarımsal sulamayı elektrik ile yaptığını kaydetti.
Söz konusu bununla ilgili Arvas, “Bu yöntem, yılda ortalama 7,25 milyar kWh elektrik tüketimiyle milyarlarca metreküp değerli yeraltı suyunun çekilmesine yol açıyor. Bu miktar, Türkiye'deki tarımsal sulamada kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 47'sine denk geliyor ve ülke genelinde tarımsal faaliyetler için kullanılan yeraltı sularının yarısının bu bölgede tüketildiğini gösteriyor.  Kayıt dışı trafoların, özellikle Şanlıurfa'da 5.834 adetle en yüksek sayıya ulaştı. Tarımsal sulamada bu denli fazla elektrik kullanılmasının bir diğer sebebi de yeraltı sularının yıllar geçtikçe azalmaya yüz tutması ve her defasında daha derindeki suyun çekiliyor olması. Bundan 10 yıl önce 100-150 metreden su çeken çiftçi, artık yer yer 600-700 metre derine inmek zorunda. Bu da aslında bize bölgede elektrik değil, sulama sorunu olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bilimsel araştırmaların ışığında sürdürdüğümüz tarımsal sulama kaynaklı kaçak elektrik kullanımıyla mücadelemiz de bu geniş çaplı sorunların üstesinden gelmemizde önemli bir rol oynuyor” dedi.

BARAJ GAZETESİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —