Tarih: 07.08.2023 11:28

Urfa çiftçisi 'Enflasyon farkı' istiyor

Facebook Twitter Linked-in

Akaryakıt başta olmak üzere girdi fiyatlarındaki artış Urfa’da tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor.

 

Bu durum birçok üründe hem verim hem de kalitenin düşmesine sebep olacak. Üreticilerin çoğu gübre ve ilaçta merdiven altına yöneldi. Mazotun pahalı olması yüzünden toprağın gerektiği gibi işlenmemesi mısır ve pamuk başta olmak üzere bir çok üründe verim ve kaliteyi sekteye uğratacak. Bu durum Urfa'nın yöresel İsot üretimini de etkilemiş durumda.  Yüksek girdi maliyetleri yüzünden aktif üretim alanlarında daralma kaçınılmaz görünüyor.

 

ÇİFTÇİNİN KAYIPLARI GİDERİLMELİ 

 

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, çiftçilerin maliyet artışlarından doğan kayıplarının giderilmesini istedi.

 

İpar, şu yorumu yaptı:

 

“Çiftçilerimizin girdileri hızlı artış gösterirken, ürün fiyatları ve destekler aynı hızda artırılmıyor. Özellikle TMO’nun alım fiyatı akaryakıt zammı ile birlikte piyasanın çok aşağısında kaldı. TMO’nun çiftçilere bir an önce enflasyon farkı ödemesi yapması gerekiyor. Ayrıca mazot desteğinin de yeniden güncellenmesi lazım. Dönüm başına 6 litreden hesaplanıyor ve yarısı çiftçimize ödeniyor. Günümüzde 6 litre olan mazot desteğinin yeni fiyatlarla birlikte en az 8 litreye çıkartılması lazım. Çiftçinin aldığı desteğin bir yıl geriden geldiği unutulmamalı. Şu anda 2023’ün hiçbir desteğini almış değiliz. Yüksek enflasyon karşısında çiftçilerin üretim gücü azalıyor. Böylesine dalgalı bir süreçte üretimin yapılması çok zor.”

 

PAMUK VE MISIR'DA VERİM KAYIPLARI YAŞANACAK

 

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, Mazot zammı ile birlikte gübre ve zirai ilaç kullanımında azalmanın söz konusu olduğuna dikkat çekerek, ''Mazot maliyetleri nedeniyle çiftçiler çapalama işlemlerini yapmıyor, gübre ve ilaçta merdiven altı ürünlere yöneldi. Sezon sonunda eksik gübre, merdiven altı ürünler ve toprak işlemedeki yetersizlik nedeniyle mısırda ve pamukta verim düşüklüğü ve kalite kaybı öngörüyoruz. Çiftçilerin ayakta kalması için bir an önce enflasyon farkı TMO alım fiyatlarına ve devlet desteklerine yansıtılmalıdır. TMO ürün alım fiyatları serbest piyasanın gerisinde. Ayrıca gübredeki KDV muafiyeti zirai ilaçlara getirilmelidir.” dedi.

 

2 YILDIR MERCİMEK FİYATI AYNI AMA MALİYET AYNI DEĞİL, EKMEYECEĞİM

 

Hilvanlı üretici Tansu Göktepeli nakliye masraflarından yakınan üreticiler arasında yer alıyor.  15 ton hububat nakliyesinin 3 bin TL’ye 25 ton hububat nakliyesinin 4,5 bin TL’ye çıktığını anlatan Göktepeli, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle özetledi:

 

''TMO’nun tarladaki ürünleri zamanında almaması nedeniyle ek işçilik ve nakliye maliyetleri ile karşı karşıya kaldık. Sulama ekipmanları, zirai ilaç maliyetlerimiz daha da yükseldi. Mazot ve gübre desteğinde enflasyon farkının yansıtılıp yansıtılmayacağını merak ediyoruz.

 

Pek çok destek kaleminde uzun yıllardır artış olmadı. 10 yıldır mercimek ve nohuta 50 kuruş, hububata 10 kuruş destek veriliyor. Lisanlı depolar ELÜS kredilerini maalesef hasattan 1 ay sonra açtılar. ELÜS kredilerine erişemeyen çiftçiler önemli bir finans kaynağından yararlanamazken, ürünlerini piyasanın altında fiyatlardan satmak zorunda kaldılar.

 

Mazot zamları gıda fiyatlarını etkiliyor da mercimek gıdadan sayılmıyor mu ? 2 yıldır fiyatı aynı ama maliyeti aynı değil. Bir daha mercimek ekmeyeceğim. Baskıyla fiyat düşüren, çiftçiye eziyet eden, sanayiciye opsiyon tanıyıp çiftçiyi enflasyonun kucağına atan başka bir ülke yok!

 

Baskıyla fiyat düşüren, çiftçiye eziyet eden, sanayiciye opsiyon tanıyıp çiftçiyi enflasyonun kucağına atan başka bir ülke yok!

 

Tarımda verim düşüşünün en büyük etkeni iklime göre değil de ezbere göre üretime devam etmek. Üreticiyi uyaracak, doğru ürünleri doğru zamanda ektirecek, gübreleme, ilaç gibi uygulamalarda bilgi verecek tarım bakanlığıdır. Üreticiyle birlikte hareket edin.''

 

ZİRAAT ODALARI NE YAPIYOR?

 

Yöre üreticilerinden Necmi Turan Alişiroğlu ise buğday fiyatının 1000 TL aşağı düştüğüne dikkat çekerek, ''Makarnacıları tebrik ederim. Avrupada 475 dolar=12.825 liraya satılan Sert Buğdayı kendi üreticilerinden 8.000 liraya almaya çalışıyorlar ve başarıyorlar da.. Hemen ihracatı durdurmak için kulis başlattılar, inceleme başladı, fiyat düştü Ziraat Odaları ne yapıyor?'' sorusunu yöneltti.

 

Mazot zammının Mersin'den, Antalya'dan gelen sebzeye meyveye şu anda Nakliye artışı olarak ortalama
1 kğr 1.5/2 ₺ fiyat farkı getirdiğini vurgulayan Alişiroğlu, 'Emekliyi kur mazot veya aracı olmayanı etkilemez diyen beyler biraz okuyun araştırın o at gözlüklerinizi çıkarın artık' yorumunu yaptı. 

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —