Tarih: 24.08.2023 13:39

TMO, yöre çiftçisini sırtından vurdu

Facebook Twitter Linked-in

Tarımdaki girdi maliyetleri katlanarak artarken, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2023 yılı mısır alım fiyatını geçen yıla göre tonda 300 lira gibi çok komik bir artış yaparak 6.000 TL/ton olarak açıklaması çiftçiler başta olmak üzere sektörde büyük tepkiyle karşılandı.  İlimizde de bu bu karara tepkiler devam ediyor.

 

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, 9 lira beklerken açıklanan 6 lirayla yöre çiftçisinin hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, şu yorumu yaptı:

 

'Şaka gibi... 30 kuruş vermek ‘ürünü bana getirmeyin’ demektir. Umarım piyasada fiyat düşmez. TMO depoları zaten şu anda dolu. Bu rakam gerçekten çiftçiyi perişan eder. Çiftçinin verimi ve kaderi hep Allah’a kalıyor. Mazotun %95 arttığı,mısır maliyetinin 6 liranın üzerinde olduğu bir dönemde biz 10 lira beklerken TMO’nun mısır alım fiyatını 6 lira açıklaması çiftçiyi sırtından vurdu. ''

 

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası eski Şube Başkanı Abdullah Melik, 'Tarımsal Maliyetler çok yüksek Mazot % 113 Tohum % 115 Gübre % 70 İlaç % 170 İşçi ücreti % 177 artmış TMO Mısıra % 5 zam yapmış utanç verici üreticiye öl demektir.' yorumunu yaptı.

 

AMAÇLARI BELLİ; EKİM OLMASIN, RAHATLIKLA İTHALAT YAPILSIN

 

Twitter Türkiye gündeminde ilk sıralara yerleşen #mısırFiyatınıKabulEtmiyoruz hashtag’ine gelen bazı mesajlar şöyle:

 

Veyis Avcı: Geçen yıl 5 bin 700 lira olan mısır fiyatına yüzde 5 zam verilmiş. Mazot 40 lira gübre 18 lira. İlaç ve tohumun yüzde 100 arttığı bir zam yağmuru altında çiftçiyi hiçe sayarak gözden çıkaran bu karardan dönülmesi gerektiğini başta milletin vekillerine ve yetkili makamlara buradan haykırıyorum. Çiftçimizi ezmeyin, ekmeğimizle oynamayın, bu yanlış karardan dönün.

 

Ramazan Demren: Çiftçiliği bitirme çabasıdır. Suni kıtlık yaratmak isteyenler var belli.

 

Necmi Turan Alişiroğlu: Çiftçinin kara gün dostu TMO, Mısır fiyatına büyük bir fedakarlıkla % 5.3  Zam yapmış, Allah razı olsun.. TMO'nun Makarnacı - Uncu veya İthalatçılarla mı,  yoksa TZOB veya Çiftçi dostlarıyla mı diyaloğu var? Bunun Cevabı sorunu belirler. Bu fiyatı açıklayanların amacı ekim olmasın rahalıkla ithalat yapılsın. Bunun Başka bir açıklaması da bence olamaz. 

 

Tansu Göktepeli: Dünyada şu an mısır fiyatları düşük. Fakat bizim maliyetlerimiz yüksek, paramız dünyaya oranla pul olmuş durumda. Bugün biz geçen yıla oranla açıklanan %5.3’lük mısır fiyatını kabul etmiyoruz. Çünkü bu bizim emeğimize hakarettir.

 

Faik Toy: Mısır için açıklanan 6 TL alım fiyatı ülkemizdeki mısır üretimine büyük darbe vurur. Fiyatından dolayı yerli kırmızı mercimek üretiminden kaçış başladı, pamuk üretiminden kaçış başladı, şimdi mısır üretiminden de kaçış başlayacak. Bu ürünlerin üretiminde sürdürülebilirlik için acil çözüm üretilmeli.

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —