Tarih: 07.06.2024 14:15

Tarladan dert biçtik, tüccarın insafına terk edildik

Facebook Twitter Linked-in

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan hububat alım fiyatları bu sezon Tarım Bakanlığı ve TMO tarafından yazılı olarak sessiz sedasız açıklandı.

Ekmeklik Buğday için 9,25 TL/kg ve makarnalık buğday için 10 TL/kg fiyat belirleyen TMO, arpa fiyatını 7,25 TL/kg olarak belirledi.

Hububatta destekleme primi ise buğday için ton başına 1,750 TL ve arpa için 750 TL olarak duyuruldu. Böylece, destekleme primi sonrası ton başına fiyatlar ekmeklik buğdayda 11,000 TL, makarnalık buğdayda 11,750 TL ve arpada 8,000 TL'ye kadar çıkabilecek.

Hatırlanacağı üzere geçen yıl 6 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından TMO’nun buğday alım fiyatı ton başına kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğday için 8 bin 250 TL, makarnalık buğdayda 9 bin TL ve arpada 7 bin TL olarak açıklanmıştı. Taban fiyatlara ek olarak buğdayda ton başına 1000 TL, arpada ise ton başına 500 TL prim desteği duyurulmuş ve söz konusu primler geçtiğimiz haftalarda daha yeni ödenmişti.

TMO'dan yapılan açıklamada, hububat hasadının Mayıs ayı başında lokal olarak Adana ve Şanlıurfa’da başladığı ve bugün itibariyle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Kıyı Ege’de yoğun şekilde devam ettiği belirtilirken, ülke genelinde hasat oranının yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde olduğu bildirildi.

TMO'nun açıklamasında, "Piyasalar yakından izlenmekte olup hasatını yapan üreticilerimize depolama imkanı sağlamak amacıyla 14 Mayıs 2024’ten itibaren taahhütname karşılığı hububat alımlarına başlanmıştır. TMO buğday ve arpa alım fiyatları ile dış ticaret tedbirlerine yönelik alınan bazı kararlar Bakanlığımızca 06/06/2024’te açıklanmış olup TMO alımlarına ilişkin detaylı bilgiler ve diğer ürün gruplarının fiyatları aşağıda belirtilmiştir" ifadelerine yer verildi.

TMO iş yerlerinde resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacağı kaydedilen açıklamada, ürün bedeli ödemelerinin, ürün teslimatına müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı kaydedildi.

Açıklamada, "Üreticilerimizin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır" denildi.

TMO, hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2024 yılında; bakanlık tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilere buğday için 1.750 TL/Ton’a, arpa için 750 TL/Ton’a kadar fark ödemesi desteği verileceğini bildirdi.

TMO alıma dair şu detayları paylaştı: "Bakanlığımızca üreticilerimize ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecektir. ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınabilecektir. TMO işyerlerine satılan ürünün Borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır. Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır. Damperli araçlardan boşaltma ücreti alınmayacaktır. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapılabilecektir."

ÇİFTÇİ MEMNUN DEĞİL

Şanlıurfa Ziraat Odalar İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar,  fiyatların belli olmasından sonra sosyal medya hesabından şu yorumu paylaştı:

''Ekmeklik buğday 9.250, Makarnalık buğday:10.000,Arpa: 7.250 ton/₺. Ayrıca ÇKS kaydı olan çiftçilere buğdayda 1.75₺, arpada ise 0,75₺ destek verilecek. Maalesef ki destekle birlikte maliyetin 1 ₺ üstünde olan bu fiyatlar çiftçiyi memnun etmemiştir. Tüccara bırakıldık…''

EKMEYİN DİYORLAR

Hilvanlı üreticilerden Tansu Göktepeli ise açıklanan fiyatları şöyle yorumladı:

''Minimum beklenti fiyatım makarnalıkta 12+1₺ idi, ekmeklikte 10+1₺ bekliyordum.

Arpa hasadı da nerdeyse bitti piyasadaki fiyatla aynı. 1 hafta önce 11.5₺ ye buğday alıyordu piyasa.

Maliyetleri de geçtim artık.

Ege, Karadeniz ve iç Anadolu’daki kuraklığı açıklanan fiyat gösteriyor ki hiç umursamıyorlar. Ambarlar dolu ne de olsa.

BAŞI BOŞ POLİTİKALARLA TARIM YAPMAYA DEVAM

Fark desteği geçen yıl kalktı pirim oldu. Pirim bu yıl kalktı fark desteği oldu.

Seneye hububat ekmiyorum, ekenlere başarılar.

Bazı şeyler sözle anlatılmaz. 

Bakanlık sözle değil fiyatıyla ekmeyin diyor.

Lütfen söz dinleyelim..!

Karadeniz’de buğday yetişseydi geçen yıldan bu yana %12 artmazdı, %100 artardı.''

ÇİFTÇİYİ BİTİRECEKLER

Hakan adlı bir sosyal medya kullanıcısı ise 'Çok yazık ya geçen seneye göre sadece % 20 artış ben geçen sene 270 dönüm ekmiştim bu sene 120 dönüp ektim. Seneye buğday ekmeyi düşünmüyorum. Çalışa çalışa ürete ürete bitiyoruz.'' yorumunu paylaştı.

Burhanettin Korkmazer da tepkisini şu sözlerle özetledi: ''Ve bu son fiyat açıklaması ile çiftçimizin canına ot tıkanmıştır birçok çiftçimiz iflas edecek ve çiftçiliği bırakacaktır seneye ekmek yapmaya buğday bulamadığınızda o zaman anlayacaksınız bugünü kıymetini'' 

BARAJ GAZETESİ

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —