Tarih: 29.11.2023 10:58

Tarımsal amaçlı örgütler için derecelendirme dönemi başlıyor

Facebook Twitter Linked-in

Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesine İlişkin Yönetmelik, 28 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelikle tarımsal amaçlı örgütlerin, Bakanlık tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde derecelendirmesine ilişkin esaslar belirlendi.
İlgili mevzuatına göre kurulmuş tarımsal amaçlı örgütleri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen kriterler dâhilinde derecelendirmek suretiyle ortak bir paydada buluşturarak desteklemek ve bu örgütlerin faaliyetlerinin etkinliğini,  ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliğini arttırmaya ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan Yönetmelik, Bakanlık görev alanında faaliyet gösteren; 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında kurulan tarımsal amaçlı kooperatifleri, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamında kurulan tarımsal üretici birliklerini, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 10/A maddesi kapsamında kurulan ıslah amaçlı hayvan yetiştirici birliklerini kapsıyor.
Yönetmelik kapsamındaki çalışmaları yürütecek olan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün görevlerine yer verilen Yönetmeliğe göre, Genel Müdür onayı ile Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında ilgili Genel Müdürlük personelinden Derecelendirme Komisyonu oluşturulacak. Komisyon; Başvuruların incelenmesi sonucu hazırlanan listeyi nihai karar vermek üzere değerlendirmek, Değerlendirme sonucunda tarımsal amaçlı örgütlerin derecesini belirlemek ve onaya sunmak, yapılan itirazları değerlendirmek ve karara bağlamak görevlerini yürütecek.
Tarımsal amaçlı örgütlerin derecelendirilmesine yönelik puanlama ve puanlamaya ilişkin kriterler, yönetmelik ekinde yer alırken, derecelendirme başvurularının usulü ve başvuru esnasında istenilecek belgeler, Bakanlık tarafından çıkarılan uygulama rehberine göre belirlenecek.
Başvuru yapılmış olması, tarımsal amaçlı örgüt açısından herhangi bir destek kapsamında kazanılmış hak teşkil etmeyecek.
Başvuruda bulunmak isteyen tarımsal amaçlı örgütlerde; Bakanlık kayıtlarında veya KOOPBİS’te yer almak ve faaliyette bulunuyor olmak, Son beş yıl içindeki genel kurul toplantılarını süresinde ve düzenli yapmış olmak, Başvuru sırasında icra takibi, iflas ve/veya tasfiye sürecinde olmamak, kayyım tarafından yönetilmemek şartları aranacak.
Bakanlık görev alanında faaliyet gösteren 1163 sayılı Kanuna tabi tarımsal amaçlı kooperatifler, 5200 sayılı Kanuna tabi tarımsal üretici birlikleri ve 5996 sayılı Kanuna tabi ıslah amaçlı hayvan yetiştirici birlikleri başvuruda bulunabilecek. Bunların üst örgütleri ise başvuruda bulunamayacaklar.
Yönetmelik kapsamındaki başvurular, gönüllülük esasına göre tarımsal amaçlı örgütlerin yönetim kurulları tarafından yapılacak.
Başvurusu uygun görülen tarımsal amaçlı örgütlerin başvurularının incelenmesi ve değerlendirilmesi ilgili genel müdürlük tarafından yapılacak. İnceleme ve değerlendirme sonuçları ile hazırlanan liste, nihai karar verilmek üzere derecelendirme komisyonuna sunulacak.
Derecelendirme komisyonu tarafından, uygulama rehberinde belirlenen süre içerisinde puanlamaya ilişkin sonuçların yer aldığı liste ile ilgili çalışmalar tamamlanarak, puanlama sonuç raporu ilgili Bakan Yardımcısının onayına sunulacak.

 

Onaylanan puanlama sonuç raporuna göre tarımsal amaçlı örgütlerden; 60 puan ve üzeri alanlar birinci derece tarımsal amaçlı örgüt, 40-59 (dahil) arası puan alanlar ikinci derece tarımsal amaçlı örgüt, 39 ve altı puan alanlar üçüncü derece tarımsal amaçlı örgüt olarak derecelendirilecek.
Birinci derece tarımsal örgütlere desteklemeler ve özel kredi avantajı
Başvuru yapanlardan “60 ve üzeri puan” alanlar, “Birinci Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt Belgesi” almaya hak kazanacak. 60 ve üzeri puan alanlar, tarımsal desteklemelerde ayrıcalık, faiz indirimi, organizasyonlara davet, karar alma süreçlerine katılım gibi imkânlardan yararlanabilecekler. İkinci ve üçüncü derece tarımsal amaçlı örgütlere ayrıca bir belge düzenlenmeyecek.
Birinci derece tarımsal örgüt belgesinin geçerlilik süresi belgenin onaylandığı tarihten itibaren üç yıl olacak.
Tarımsal amaçlı örgütler, 1 Ocak-29 Şubat 2024 tarihlerinde Bakanlık internet sitesinde yer alan linkten veya e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilecek.

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —