Tarih: 15.06.2023 15:10

Sipahi Pazarı nasıl kurtulur?

Facebook Twitter Linked-in

Haşimiye bölgesinde bulunan Sipahi Pazarı bir zamanlar şehrin en kalabalık çarşısıydı. Şimdilerde sadece antika halı ve kilimlere meraklı olanlar uğruyor. Eski canlılık yok. 

Esnaflardan Necdet Şansal, Sipahi Pazarı'nı canlandırmak adına bir dönüşüme ihtiyaç bulunduğunu, bu anlamda esnafı cesaretlendirecek bir projeye ihtiyaç bulunduğunu söyledi. 

Uzun yıllar pazarda esnaflık yapan Şansal, çarşı olarak zor günler geçirdiklerini, özellikle sanayileşmeyle birlikte işlerinin azaldığını söyledi. Şansal, “Bir zamanlar Türkiye'nin dört bir tarafından gelen, sanatsal değeri de olan el işi ürünler burada satılırdı. Fakat şu anda eski özelliğini kaybetmiş durumda. Sanayileşmeyle birlikte el işleri de artık tarihe karışma sürecine girmiştir. Eskisi kadar ilgi görmüyor. Şu anda karma halılar var. Artık el işleri azalmakla birlikte, yeni halılar var” dedi.

DUA EDEREK İŞE BAŞLİYORUZ

Babadan kalma bir işi yürüttüklerini anlatan Şansal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Burası bilindiği gibi Osmanlı döneminden kalma tarihi bir çarşıdır. İsmi Urfa'da çeşitli şekillerde anılır. Halıcı pazarı, Sipahi Pazarı, Otakçılar Pazarı diye geçer. Mezat pazarı da denilir. Mezat pazarı denilmesinin sebebi burası sabah dua ile açılır. Mevcut ürünler, merkezden ve diğer şehirlerden gelen eşyalar burada açık arttırmayla gezdirilir, ondan sonra sahibine danışılır, sahibi tamam derde bir nefes parası bir de Belediye harcı alınır. Vermezse nefes parası yani emek parası, delala bir miktar para ödenir. 

ÇARŞI YILLARDIR ATIL DURUMDA

Burası yaklaşık 500 yılık bir çarşı. Osmanlı geleneği olan Ahilik halen devam ettiriliyor.. Bir dönem burada 40, 50 tane dellal vardı, sebebine gelince halı ve kilimin satıldığı tek çarşıdır. El işleri sanayi ve makine karşısında tarihe karışınca çarşı ne yazık ki işlevini kaybetti. Urfa turizminin kalbi sayılacak bir yerde böylesi eski bir çarşının atıl durumda kalması ilimizin imajı açısından da doğru değildir. Esnafımız bu konuda gerekli sosyal donanıma sahip olmadığı için girişimcilik yönü zayıf olduğu için dönüşüme yanaşmıyor.. Sizler aracılığıyla yetkililerden bu çarşının canlandırılması konusunda bize yardımcı olmalarını istiyoruz.

TURİZMİN CANLANMASI İÇİN EL İŞLERİNE ÇOK ÖNEM VERİLMESİ LAZIM

Burası Balıklıgöl Kent platosuna çok yakın bir yer, her gün binlerce insan gidip-geliyor. Ancak burayı bilmiyor. Bazen yerli turistler de 'İnsanların vızır vızır olduğu bir yer nasıl olur da değerlendirilmez?' diye bize sorular yöneltiyor. Ne yanıt vereceğimizi şaşırıyoruz. Gerçekten de bu izah edilebilir bir durum değil. Buna ben bile açıklık getiremiyorum. Turizmin canlanması için önem verilmesi gereken konulardan biri el sanatları ürünleridir. Bunların devlet tarafından teşvik edilmesi lazım. Urfa’da el işi olarak bir tek kürkçülük kaldı. Sipahi Pazarını el sanatları ve hediyelik eşya ürün çeşitliliğini geliştirerek ancak canlandırabiliriz''




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —