Tarih: 12.03.2024 15:14

Seçimde "Yerli" üzerinden ırkçılık çalışmaları

Facebook Twitter Linked-in

31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler öncesi algı çalışmaları Urfa’da hız kazandı. Eski Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Baçivan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Ak Parti’nin adayı Zeynel Abidin Beyazgül’ü destekleyeceğini açıkladı. Açıklamasının bir bölümünde, “Zeynel başkan pişman ettirmez, o bir Urfa yerlisi vah vah dedirtmez yeni projelerle yanında olacağım Urfa için.” İfadelerini kullanan Bahçivan’ın kullandığı “yerli” kelimesine atıfta bulunan Yeniden Refah Partisi destekçileri olayı ırkçılığa kadar götürdüler.

 

“YERLİ” KELİMESİNİN TDK’DAKİ ANLAMI NEDİR?

Yerli kelimesi TDK sözlüğünde “bir yerin ilk sakini” olarak geçiyor. Vikipedia ise “Herhangi bir yerin eskiden beri meskûn olan halkı, yakın bir zaman içerisinde dışarıdan gelmemiş olanı” şeklinde açıklıyor. Bunlar lügat manalar olarak literatüre geçse de kelimelerin bir de istilah anlamları vardır ve bazı kelimelerin lügat anlamı o kelimeyi açıklamaya yetmez. Yerli kelimesinin istilahda kullanılan anlamı, bir yerin ilk sakininden ziyade, o yeri sahiplenen, içselleştiren kişi anlamını içeriyor.

 

CUMHURBAŞKANI’DA “YERLİ” TARTIŞMALARINA SON NOKTAYI KOYMUŞTU!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Kasım seçimlerinden önce dile getirdiği “Yerli ve milli 550 milletvekili istiyorum” sözleri çok tartışılmıştı. Cumhurbaşkanı’nın kullandığı “Yerli” kelimesinin ırkçılığa yorumlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan şu açıklamayı yapmıştı. “Benim bölgede ve ülkemizin dört bir yanında yaşayan her vatandaşım gibi Kürt kardeşlerim de Zaza kardeşlerim de yerlidir, millidir, bu ülkenin, bu vatanın öz evladıdır”

BARAJ GAZETESİ
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —