Tarih: 24.08.2023 11:41

'Sayın Bakan, annemin size mesajı var'

Facebook Twitter Linked-in

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) Başkanı Dr. Yusuf Eryazgan, annesinin sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca'ya yaptığı çağrıyı sosyal medya hesabından gündeme getirdi.

 

Gazete Duvar'dan Mesuda Erşan'ın haberine göre,  İki hekim annesi, 70 yaşındaki emekli öğretmen Necla Eryazğan, iiki öğretmen maaşıyla, ucu ucuna yetiştirerek üç çocuklarını farklı illerdeki fakültelerde okuttuğı anlatırken,  ''Bugün hekimlerin yaşadıklarını ne onlar ne de biz anne-babalar hakkediyoruz. Çocuklarımız tehdit ediliyor, üstlerine yürünüyor. Çok şükür şimdiye kadar şiddete dönüşmedi bunlar. Ama başka olayları duydukça uyku haram oluyor.” dedi. 

 

Necla Eryazğan, dövülen hekim haberlerinden duyduğu rahatsızlığı şu sözlerle anlattı:

 

 “Kendi evladım gibi hissediyorum her birini. Elimiz yüreğimizde, takip ediyoruz olanı biteni. Bu kadar zor mu tedbir almak? Şiddet uygulayanlar mahkemeye sevk ediliyorlar, arka kapıdan çıkıyorlar. Adalet zedeleniyor. Ne anladım bu işten? Izdırap çekiyorum. İpin ucu kaçtı. ‘Dur’ denmesi lazım artık.  Çocukların (hekimlerin) yükselen sesleri, dökülen kanlar, şiddet, sorunun halledilmesi için yetmiyor. Çok ızdırap çekiyoruz bu durumdan.

 

Yangın bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emriyle söndürülüyorsa, sağlıkta şiddetle ilgili de bir şey söyleyebilir. Hekim anneleri olarak dikkatini çekmeyi başarır mıyız bilemiyorum ama madem yönetiyor bu konuya da el atabilir. Zor bir şey istemiyoruz. Elini, kolunu sallayarak, demir çubuk, sopa, satır, baltayla hastaneye girilememeli. Artık başımı yastığa rahat koyup uyuyamıyorum. Tedbir almaları lazım. ‘Kader’ deyip geçemem. Çocuklarımın da başına gelecek mi diye endişeleniyorum. Silah çekip vuruyorlar. Vicdan, merhamet de kalmamış. Ne oldu, neyi kaybetti bu millet bilmiyorum.”

 

Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca’nın bir soru önergesine verdiği yanıta göre, son yedi yılda (1 Aralık 2015-30 Kasım 2022) 23 bine yakın sağlık çalışanı Beyaz Kod verdi yani şiddete uğradı. Sağlıkta şiddet vakalarını çok daha yüksek sayıda tahmin edenler var. 10 yılda toplam 110 bin, her gün ortalama 80 sağlıkta şiddet vakasından söz ediliyor.

 

Geçen Temmuzda, Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) iyi hal belgesi için başvuru sayısı bugüne kadarki en yüksek aylık değere ulaşmıştı. Toplam 288 hekim yurtdışına göç için belgeyi talep etmişti. 2023’ün ilk yedi ayında toplam sayı bin 649’a ulaştı.

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —