Tarih: 31.08.2023 15:52

Polat: Öğrencilerimiz barınma krizi ile karşıya

Facebook Twitter Linked-in

Binlerce üniversite öğrencisi barınma sorunu ile karşı karşıya. Üniversiteyi kazanıp da kendi illeri dışında okuyacak öğrenciler kiralık ev bulamadıklarını, bulsalar da vazgeçtikleri görülüyor.

“Okumak bile lükse dönüştü.”diyen Polat, şunları kaydetti:”Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler baş vurdukları özel yurtların fiyatları cepleri yakıyor. Özel Yurtların en kötüsü 50 bin liradan başlıyor 100- 150 bin TL'ye kadar çıkıyor. Öğrenci ve ailelerin en önemli gündemi " barınma!" Üniversiteyi kazanan öğrenci velileri ile konuştuğumuz da istisnalar hariç oğlunun, kızının ya da torununun üniversiteyi kazandığına sevinen yok ekonomik kiriz yüzünden. Devlet yurdu çıkmayanlar perişan kara kara düşündürüyorlar nasıl kiralık ev bulacak, nasıl bir düzen kuracak endişesi içinde. Ev kiraları başını almış gidiyor işleri gerçekten zor.

Ekonomik kiriz ve derin yoksulluk koşullarında, özel yurt ücretlerinin ve ev kiralarının astronomik rakamlara ulaşması nedeniyle başta dar gelirli ailelerin çocukları olmak üzere pek çok öğrenci okullarını bırakıp belki de evlerine dönmek zorunda kalabilir. Geçen yıl Üniversiteyi kazandığı halde kayıt yaptırmayan öğrencilerin olduğunu biliyoruz. Büyük Şehirlerde 1+1 Daire kirası 15 bin liradan başlıyor. Bunun elektriği, doğalgazı, öğrencinin beslenmesi, ulaşım giderleri, okul masrafları alt alta toplanırsa rakam neredeyse 2 asgari ücretli ve ya 3 emekli maaşını geçiyor.

-Durum gerçekten kiritik!

Dar gelirli ailelere Üniversitede okuyan çocukları için ülkeyi yönetenlerin acilen destek olması gerekir.

-Başka çare yok!

Aileler en kıymetli varlıkları için kara kara düşünüyorlar. Artık hiçbir yerden destek almadan dar gelirli aileler çocuklarını büyük şehirlerde okutması imkansız hale geldi. Eğitim; anayasal bir haktır ulaşım, barınma, beslenme onun ayrılmaz bir parçasıdır. Yetkililer bu hakları görmemezlikten gelmezsin ve bedelini ülkenin teminatı olan çocuklarımıza ödetmesin.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —