Tarih: 20.02.2024 12:13

Mesai saatlerinde köklü değişiklik

Facebook Twitter Linked-in

Sabah gazetesinin haberine göre iş kanunlarında yapılacak değişiklikler, milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyecek. Haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate düşürülmesi planlanıyor.
Mevcut dağınık mevzuat düzenlenecek ve çalışanların pozisyonu güçlendirilecek. Örneğin, basın iş kanunu ve denizcilik iş kanununda haftalık çalışma süresi 48 saat iken diğer meslek gruplarında 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Yeni düzenleme, tüm çalışanlar için haftalık çalışma saatlerinin 35 ile 40 arasında olması üzerine odaklanıyor.
Yeni hak kategorileri oluşturulurken, mevcut haklar da korunacak. İş kanunuyla ilgili yeni bir perspektif benimsenerek çalışma saatleri, yıllık izinler, ve ücretler gibi konular ele alınıyor.
BAKAN IŞIKHAN SİNYALLERİ VERMİŞTİ
Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'da geçtiğimiz aylarda çalışma saatlerine yönelik düzenleme ile ilgili sinyalleri vermiş, "Sosyal Güvenlik Kurumunda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceğiz. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

BARAJ GAZETESİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —