Tarih: 02.06.2023 15:43

Melik: Anız yakmak toprak için, çevrenin ekolojisi için de çok kötü !

Facebook Twitter Linked-in

Tarım şehir Şanlıurfa’da arpa ve buğday hasadı başladı. Yaşanan bu durum ile birlikte çiftçiler, ikinci ürün için biçtikleri tarlaları yandırmaya başladı. Anızın toprağa büyük bir zarar verdiğine dikkat çeken Melik, şöyle konuştu:”Şanlıurfa tarım potansiyeli yüksek olan bir il. Özelliklede buğday ve pamuk konusunda da üretimi yüksek illerden biri Türkiye'de. Urfa'da bu yıl üç milyon dönüm buğday ekilmiş. sekiz yüz bin dönüm arpa ekilmiş ve bir buçuk milyon dönümde mercimek, kırmızı mercimek ekilmiş. Dolayısıyla hububat hasadının başlamasıyla birlikte çiftçilerin ikinci ürünü ekmeleri için hızlı hareket etmesi gerekiyor. Yaşanan bu durumdan dolayı da anız yapmaya yöneliyorlar. Anız yakmak toprak için, çevrenin ekolojisi için çok kötü. Toprağın biyolojisini fizik ve kimyasını bozmaktadır. Ve bir sürü canlının da yaşam koşullarını, yaşam alanlarını yok etmektedir. Bir sürü canlıyı da yok etmektedir. Anız yakmak toprağın üst katmanına, üst katmanındaki mil kısmını dediğimiz kısmını da etkisiz hale, verimsiz hale getirmektedir. Toprağı da ister istemez verimsiz hale getiriyor. Bugün bir bir santimlik bir toprağın oluşumu üç yüz yıla yakın bir zaman almaktadır. Dolayısıyla bir santimlik bir alanda da siz üretim yapamayacağınıza göre en az 10-15 santimlik bir toprak oluşması lazım, üretimin yapılabilmesi için. Bu da bir milyon yıl falan kapsamaktadır. Bunun için de anızlarımızı yakmayalım. Yakmak yerine ikinci ürünü toprağa daha işleyecek şekilde tarım alet ve ekipmanları devreye koyup toprağı iyi işleyelim. Tohum yatağını daha iyi hazırlayalım.

İkinci ürün ekimi için, alet ekipmanı için de Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere yüzde 50-75’lik hibe şeklinde tarım alet ekibi ekipmanları desteklemesi gerekiyor ki çiftçi de anızı yakmasın. Bu alet ekipmanları rahatlıkla alsın..”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —