Tarih: 30.06.2024 12:43

Kalaycılık mesleği son demlerini yaşıyor

Facebook Twitter Linked-in

Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alışımlı mutfak ürünleri aldı. Hal böyle olunca kalaycılık, eski önemini ve değerini kaybederek unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldi. Türkiye’de olduğu gibi Urfa’da da kalaycılık mesleği son demlerini yaşıyor. Sayıları gittikçe azalan kalaycı ustaları mesleği yapacak çırak bulamazken, sektörün son çalışanlarının kendileri olduğunu söyledi.
Bakırdan yapılan kapların insan sağlığı için önemli olduğunu ifade eden 75 yaşında ki kalaycı Hüseyin Amca, “Mesleğimizin tarihi bir yeri var. Dede, baba, oğul, olarak en son kuşakta bana kaldı. Benden sonra yapacak kimse yok. Çırak yetişmiyor, kalaylı kaplar daha sağlıklı. Önceden kalaylı kaplar kullanılırdı. Ama şimdi insanlar vazgeçti, yeni nesil de bilmiyor. Bakıra ve kalaya dönüş var ama bu sefer de yapacak usta bulunmuyor” dedi.
Yetişen ustanın olmadığını aktaran Hüseyin Amca, “Kimse çocuğunu esnaflığa, çıraklığa göndermiyor. Bir tek bizde değil bütün esnaflarda öyle. Kalay çok sağlıklı, bakır kapta yapılan yemek yüzde yüz organiktir. Ne mikrop, ne de yağı var. En sağlıklısı kalaylı bakır kapta pişirilen yemektir. Bakır kapta yapılan kavurma veya çiğ köfteyi gözün kapalı yersin ama alüminyum, çelik, krom öyle değil. Sağlığa zararı var. Bizi eskiden annelerimiz, babalarımız hep bakır kaplarda pişirilen yemekle yetiştirdi. Şimdi bakırla yetişen yok, onun için de hastalık çoğalmış. Yiyip içtiğimiz her şey sağlıksız” şeklinde konuştu.

MEHMET SALİH ŞANSAL




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —