Tarih: 25.08.2023 11:37

'İsot çıkarmak' da artık lüks oldu

Facebook Twitter Linked-in

Tarım da üretim maliyetlerinin artması fiyatlara olumsuz biçimde yansıdı. 

 

Geçen yıl bundan dolayı kilogram fiyatı yüzde 300 artan Urfa isotu bu sezon da yüksek enflasyondan nasibini aldı. Pazarda bir ara  17 liraya kadar düşen kurutmalık Urfa isotunun bugün (25 Ağustos) Hal Pazarında 19,5 liraya kadar yükseldi. 

 

Fiyatların yüksekliği aileleri bir hayli zorluyor. Bugün bir ailenin 6-7 kilo Urfa isotu (pul biber) elde etmek için nakliye masrafı hariç en az bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor 

 

Urfalı isot üreticilerinden İbrahim Çakır,  ekim alanlarının 2 yıl öncesine oranla 100'de yüz azaldığını, mazot ve diğer girdilerdeki artışın da etkisiyle fiyatların tırmanışa geçtiğini, bu durumun kendilerini de ekonomik olarak olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. 

 

EVDE ÜRETİLEN İSOT DAHA LEZZETLİ OLUYOR

 

Kavurucu sıcağın biberin acısıyla birleşmesiyle çalışanların zorlandığı işlemlerde, biberler elle parçalanıp makineden geçirilerek  bir süre bekletiliyor. Yönü değiştirilerek güneşte tamamen kuruması sağlanan biberler, rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekiliyor. Zeytinyağıyla harmanlanarak isota dönüşüyor.

 

Aynı zamanda Şanlıurfamızın tescilli ürünü olan isotun evde yapılanı daha çok tercih ediliyor. 2 yıl öncesinde kilosu 50-80 lira arasında değişen ev isotu (pul biber) bugün 300 liraya kadar çıkmış durumda

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —