İşçi ölümlerinde Urfa 4. sırada

Mayıs ayında 139, yılın ilk beş ayında en az 738 işçi hayatını kaybetti.

İşçi ölümlerinde Urfa 4. sırada
GÜNDEM 13.06.2024 11:58:00 0

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Mayıs ayı işçi ölümleri raporunu açıkladı. Yayınlanan rapora göre Mayıs ayında 139, yılın ilk beş ayında en az 738 işçi hayatını kaybetti.
İSİG Meclisi'nin Mayıs ayı raporunda yer alan ifadeler şu şekilde:
Geçtiğimiz yıl sıcakta çalışırken beyin kanaması ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden PTT, enerji, inşaat işçileri oldu. Bu yıl da Adana’da bir tarım işçisini kalp krizi geçirmesi sonucu kaybettik. 2024 yılında Mayıs ayı ile beraber aşırı sıcaklar başladı. Sıcaklık önümüzdeki günlerde hızla artacak ve 40-50 derece sıcakta açık alanda çalışan işçiler var.
Peki, işçiler bu kadar sıcakta çalışmak zorunda mı? Bu kavurucu sıcakla bedensel gücümüz sınanmak zorunda mı? Hangi önlemler alınabilir? Önlemler alınmazsa, işten atılmaktan korkmadan, sıcakta çalışmayı reddedebilir mi? Bu ve benzeri sorular akla geliyor. Bu noktada birçok ülkede farklı kriterler mevcut ama neredeyse hiçbiri uygulanmıyor, işçiler sıcak ortamlarda çalışmaya devam ediyor. Oysa çalışma saatlerinde düzenlemeye gidilmesi ve hava sıcaklığının daha düşük olduğu saatlerde çalışılması, uygun (hafif ve nefes alabilen) iş kıyafetlerinin sağlanması, serinletici ekipmanlar ve havalandırmanın oluşturulması, dinlenme molaları gibi önlemler alınmalı.
Ancak bu önlemler hayata geçirilmiyor, işçiler çalıştırılmaya devam ediyor, çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalınıyor, meslek hastalıkları (örneğin melanom dışı cilt kanseri) ve kalp krizi/beyin kanaması gibi nedenlerle ölümler artıyor. İSİG mücadelesi, çalışılan ortamlarda asgari ve azami sıcaklık sınırının koyulmasını sınıfsal bir talep olarak gündemine almak ve bu taleplerin hayata geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır.
Altını çizmemiz gereken bir husus da şu. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde işçilerin hukuken “çalışmaktan kaçınma hakkı” var. Ancak işçiye bu hakkını kullanma çağrısı yapmak büyük bir çoğunlukla kuru laf olarak kalıyor. Çünkü bu hakkı ancak “örgütlü işçiler” hayata geçirebiliyor. Konumuz olan “sıcakta çalıştırma”da ise Türkiye’de bir yasal düzenleme söz konusu değil. Bu düzenlemenin yapılması için her düzeyde mücadele etmek de işçi sınıfının bir görevi olarak önünde duruyor.
Yüzde 70’ini ulusal basından; yüzde 30’unu ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Mayıs ayında en az 139 işçi hayatını kaybetti…
İnşaat, tarım ve taşımacılık işkollarındaki iş cinayetleri tüm ölümlerin neredeyse üçte ikisini oluşturuyor. Bu işkollarındaki ortak özellik taşeron, mevsimlik, yevmiyeli gibi istihdam biçimlerinin egemen olması, günde ortalama 10-12 saat olan çalışma süreleri ve iş baskısıdır. Güvencesiz çalışmanın sonucu olarak da yoğun bir biçimde iş cinayetleri meydana gelmektedir.
Trafik, servis kazaları taşımacılık ve tarımda; ezilme ve göçükler inşaat, tarım, maden ve metalde; yüksekten düşmeler ise inşaatlarda yoğunlaşmıştır. Kalp krizi ve beyin kanamaları ise neredeyse her işkolunu yatay kesen bir ölüm nedenidir. Burada aşırı-yoğun-fazla çalıştırmanın bir sonucunu görmekteyiz.

MESEM, tarım, inşaat, sanayi, genel işler ve motokurye çocukların ölümleriyle beraber yılın ilk beş ayında 24 çocuk işçi hayatını kaybetti. Yaz aylarında (özellikle mevsimlik tarım merkezli) kitlesel artışın bir sonucu olarak çocuk işçi ölümleri daha da artacaktır.
İş cinayetleri esas olarak sanayileşmiş büyükşehirlerde yoğunlaşıyor. Diğer yandan tarımsal bölgelere ve her şehirdeki inşaat faaliyetlerine dikkat çekmek gerekiyor. Yine Anadolu şehirlerinin neredeyse tamamına yayılan “OSGB gerçekliği” var.
Mayıs ayında 2’si metal ve 1’i enerji olmak üzere en az üç sendika üyesi işçinin hayatını kaybettiğiniz tespit ettik. İş cinayetlerini işçi örgütlülüğünün, denetiminin önleyeceğini tekrar vurgulamalıyız.
Mayıs ayında en az 7 göçmen işçi ölümü meydana geldi. Göçmen işçi ölümlerinin bir kısmında kimlik bilgilerine bile ulaşamıyoruz. Yine birçok göçmen işçinin kayıtsız oldukları için iş cinayetlerinin saklandığını da unutmamak gerekli.
2024 yılının ilk beş ayında (Ocak’ta 161, Şubat’ta 149, Mart’ta 124, Nisan’da 165 ve Mayıs’ta 139 olmak üzere) ise en az 738 işçiyi; yani her gün “en az” 5 işçiyi iş cinayetlerinde kaybettik…
Mayıs ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:
İnşaat, Yol işkolunda 39 işçi; Tarım, Orman işkolunda 25 emekçi (9 işçi ve 13 çiftçi+3 besici+1 balıkçı); Taşımacılık işkolunda 22 işçi; Metal işkolunda 8 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 7 işçi; Madencilik işkolunda 6 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 6 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 5 işçi; Enerji işkolunda 4 işçi; Petro-Kimya Lastik işkolunda 2 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 2 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 2 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 2 işçi; ; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 5 işçi hayatını kaybetti…
Mayıs ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:
Trafik, Servis Kazası nedeniyle 35 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 29 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 24 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 16 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 9 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 5 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 4 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 3 işçi; İntihar nedeniyle 3 işçi; Şiddet nedeniyle 3 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 7 işçi hayatını kaybetti…
Mayıs ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:
15-17 yaş arası 2 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 29 işçi, 30-49 yaş arası 62 işçi, 50-64 yaş arası 30 işçi, 65 yaş ve üstü 10 işçi, yaşını bilmediğimiz 6 işçi hayatını kaybetti…
Mayıs ayında 51 şehirde ve yurtdışında 1 ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti tespit etmiş durumdayız:
15 ölüm İstanbul’da; 8 ölüm Bursa’da; 7’şer ölüm Ankara ve Sakarya’da; 6 ölüm Şanlıurfa’da; 5’er ölüm Aydın ve Manisa’da; 4’er ölüm Denizli, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük ve Osmaniye’de; 3’er ölüm Antalya, Balıkesir, Batman, Çorum, Kocaeli, Mersin, Muğla ve Samsun’da; 2’şer ölüm Adana, Adıyaman, Afyon, Çankırı, Gaziantep, Kilis, Konya, Niğde, Ordu ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Aksaray, Amasya, Bingöl, Bolu, Düzce, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Kars, Kırşehir, Malatya, Mardin, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak, Yalova, Yozgat ve Sırbistan’da meydana geldi…

BARAJ GAZETESİ

 


Anahtar Kelimeler: ölümlerinde . sırada

ÇOCUKLAR BÜYÜKŞEHİR’İN HAVUZLARINDA SERİNLİYOR

Korkutan yangın evlere sıçramadan kontrol altına alındı

Zamlar durmuyor: Kemerimizi sıka sıka dayanacak gücümüz kalmadı!

Bozkurt işareti yapan Demiral hakkında soruşturma

“ENFLASYON HAYATIMIZDAN ÇIKSIN, MAAŞ VE ÜCRETLERDEKİ ERİME BİTSİN ARTIK!”

Felce neden olan kalp deliği bir saatlik işlemle kapatıldı

Sol gözünde görme kaybı oluşan hasta Hatem’de sağlığına kavuştu

Aileler dikkat: “Çocuklarınızın omurga duruşunu kontrol edin”

Sarımsak ve ısırgan otundan tedavi destekleyici ürün geliştirdiler

Yaz sıcakları kalbinizden vurmasın

Çocuklarda ekran bağımlılığı: Kalıcı fiziksel, ruhsal ve beyinsel problemler ortaya çıkabilir

Check-up yaptırmaya geldiği hastanede bağırsağında tümör olduğunu öğrendi

Diyarbakır’dan Urfa’ya uyuşturucu sevkiyatı

Aralarında Urfa’nın da olduğu 45 ilde dev operasyon!

SON DAKİKA: En düşük memur maaşı belli oldu!

Belediyeden yeni karar: Tarihi bölgeye giriş çıkışlar yasaklanacak

Otoyolda korkunç son: TIR şoförü yanarak can verdi

Tüfek ve satırla ev basıp haraç istedi, meydan dayağı yedi

Kurusıkı tabancayla yakalandı, polis otosundaki yeri beğenmedi

Dron destekli uyuşturucu operasyonu

Dolandırıcılık suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası ile aranan şahsı jandarma yakaladı

Kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı

Freni patlayan otomobil paramparça olup yola saçıldı: 5 yaralı

Milyonluk soygun

Mahsur kalan 2 kişi halat yardımı ile kurtarıldı

Kaza yapan ehliyetsiz sürücü yaralandı

15 Yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Komşular arasında bıçaklı, silahlı kavga kamerada: 4 yaralı

Uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltına

Kayseri’deki provokatif eylemlerde 474 kişi gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Diyarbakır’dan Urfa’ya uyuşturucu sevkiyatı

SON DAKİKA: En düşük memur maaşı belli oldu!

Belediyeden yeni karar: Tarihi bölgeye giriş çıkışlar yasaklanacak

Viranşehir Belediyesi’nden o iddialara yanıt

Ümit Özdağ: Muhtemel illerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli

Sağanak yağış rögar tıkattı, kilometrelerce araç trafiği oluştu

Viranşehir Kaymakamı değişti

Şanlıurfa’da anız yakanlar cezasız kalmıyor!

Tanal cami yolunu bilmeyen müftü ile tartıştı

Geceyi aydınlatan anız yangınları 50 dönümlük alana yayıldı

Urfa'da bazı kaymakam ve vali yardımcılarının yeri değişti

Mahmut Tanal: Siz aradan çıkın, biz konuşur hal ederiz!

Ali Delioğlu : Uzun bir süredir affımı istemiştim !

Ali Delioğlu, görevden alınacak mı?

Dosyada Emine Şenyaşar'ın 'Adalet' talebi de var

Urfa DEM Parti’den ‘Birecik’ açıklaması

Birecik Belediyesi’nde şok istifa

Urfa’da cinayetten 26 yıl hüküm yiyen kişi yakalandı

Urfa’da aranan kişilere operasyon: 15 gözaltı

YSK 2’si il olmak üzere 11 seçim çevresi için yapılan itirazları karara bağladı

Bozkurt işareti yapan Demiral hakkında soruşturma

Sevda Nur Gürcü Avrupa üçüncüsü

Şanlıurfa63 Masterler Turnuvaya hazırlanıyor

Viranşehir'li Deniz, Almanya Milli Takım Kadrosuna Seçildi.

Şanlıurfaspor'da geleceğin yıldızları seçiliyor

Kervana Kemal Tosun da eklendi

Heyecanlandıran paylaşım! Gemileri yaktı geliyor

Emre Demir sesleri

Cihat Arslan, Urfaspor'dan ayrıldı iddiası

Şanlıurfaspor'da görev dağılımı belli oldu

Korkutan yangın evlere sıçramadan kontrol altına alındı

Aralarında Urfa’nın da olduğu 45 ilde dev operasyon!

Otoyolda korkunç son: TIR şoförü yanarak can verdi

Tüfek ve satırla ev basıp haraç istedi, meydan dayağı yedi

Kurusıkı tabancayla yakalandı, polis otosundaki yeri beğenmedi

Dron destekli uyuşturucu operasyonu

Dolandırıcılık suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası ile aranan şahsı jandarma yakaladı

Kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı

Freni patlayan otomobil paramparça olup yola saçıldı: 5 yaralı

Milyonluk soygun

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16