Tarih: 19.12.2023 11:29

İnşaat mühendisinden asbest uyarısı! Uzun vadede ölümcül

Facebook Twitter Linked-in

Maraş merkezli depremlerden etkilenen Urfa’da bazı binalar daha ilk depremde yıkıldı ve yüzlerce bina da ağır hasar aldı. Söz konusu ağır hasar alan binaların yıkımı devam ederken İş İnsanı ve İnşaat Mühendisi Zeki Yıldırım’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. 
Yıldırım, yıkımı planlanan inşaattaki asbestli malzemelerin asbest söküm uzmanlarınca sökümü yapılmadan yıkım işleminin yapılmasının halk sağlığı açısından çok riskli olduğunu ve asbest sökümü yönetmeliğine de aykırı olduğunu bildirdi. 
Konuya ilişkin Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: 
"İnşaat malzemelerinde ve çimento endüstrisinde kullanılan Asbest başta akciğerlerde olmak üzere tüm yumuşak dokularda ölümcül hastalıklara sebep olduğundan ülkemizde 2010 yılında kullanımı kesinlikle yasaklandı. 2010 yılı öncesi inşa edilmiş binalarda yoğun asbestli malzeme kullanımı söz konusudur. Bu yüzden Asbest sökümü yapılmadan yapılan bu yıkımlar sonucu açığa çıkan asbest liflerinin solunum sonucu akciğerlere girmesi uzun vadede ölümcül akciğer hastalıklarına sebep olacaktır. Yıkımı planlanan İnşaattaki Asbestli malzemelerin asbest söküm uzmanlarınca sökümü yapılmadan yıkım işlemi yapılması halk sağlığı açısından çok tehlikeli olmakla birlikte asbest sökümü yönetmeliğine de aykırı olduğundan hukuki değildir. Yıkım işlemi tüm ilgili yönetmeliklere uygun yapılmalıdır."
ASBEST NEDİR
Asbest, ticari adıyla amyant, jeolojik olarak lifsi kristal yapısına sahip silikat (magnezyum silikat, kalsiyum-magnezyum silikat, demir-magnezyum silikat) bileşimindeki bir grup mineralin ortak adıdır. Asbest sahip olduğu fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bir sonucu olarak gösterdiği izolasyon özelliği nedeniyle çok uzun yıllardır kullanılmış ve “sihirli mineral” olarak bilinmiştir.
Antik çağdan bu yana insanlığa faydası kadar zararı da olan asbest, kimyasal ve fiziksel özellikleri sebebiyle inşaat, gemi, otomotiv, tekstil ve diğer sanayi alanlarında tercih edilen bir ürün olmuştur. 20. yüzyıl başlarından itibaren yaygın bir şekilde endüstride kullanılan asbestin üç binden fazla kullanım alanı vardır. 2010 yılına kadar Türkiye’de de kullanılan asbest; marley, boru, levha, fren ve debriyaj balatası, conta ve asbestli iplik üretiminde kullanılmıştır.
Asbest lifleri havada solunur hale geldiklerinde tehlikelidir, öldürücüdür. Solunan lifler akciğerlerde birikir ve zarar verir. Bu durumda akciğerde zedelenmeler başlar ve bu da akciğerin çalışmasını engeller ve kansere yol açar. Asbestli malzemelerin gerek üretiminde gerekse sökümünde çalışanlar, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, farkında olmadan bu maddeye maruz kalabilirler.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —