Tarih: 13.07.2023 12:20

İlaçta yokluk günleri sürüyor

Facebook Twitter Linked-in

Döviz kurundaki artış nedeniyle Urfa’da ki eczanelerde ilaç bulunamaz hale geldi. Hastalar ilaçlarını eczane eczane dolaşarak bulmaya çalışıyor. Eczacılar, “İthal ürünler gelmiyor” diyorlar.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Urfa’da da son dönemlerde yaşanan ilaç krizi her geçen gün büyüyor. Yaşanan sıkıntıyı hafifletmek adına geçen şubatta yapılacak olan fiyat güncellemeleri erkene çekilse de eczanelerde çoğu ilaç bulunamaz hale geldi. Hastalar ilaçlarını birden fazla eczane dolaşarak bulmaya çalışıyor. Kur farkı nedeniyle de ilaçların tedarik aşamasında sıkıntıların arttığını söyleyen eczacılar, bu sıkıntının daha da büyüyeceğini öngörüyor.

BAZI İLAÇLAR PİYASADA BULUNMUYOR 

Konuya ilişkin Eczacı Cemal Vural, “Şu an da ilaçlarla ilgili büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bazı ilaçlar hemen hemen yoka düştü. Her zaman yaşadığımız bir sorun ve hastalarda mağduriyet yaşıyor. Sürekli dolar artışından dolayı ilaç firmaları daha doğrusu fabrika sahipleri, ilaç üreten firmalar dolar yükseldiği zaman bize göre zam olması lazım diyorlar. Devlete diyor ki ben zam yapmıyorum. Dolayısıyla devlet ve firmalar arasında anlaşamamazlıklar oluyor. Bu sefer firma sahipleri ilaçlarını vermiyor. Bu durumda depolar da üretimin durduğunu söylüyor. İlaç olmayınca hastalar sokaklara düşüp ilaç almanın peşine düşüyorlar. Dolayısıyla en büyük sıkıntıyı bizler yaşıyoruz. Hasta bize diyor ki neden ilaç yok? Depoyu arıyorlar, fabrikanın ilaç göndermediğini söylüyorlar. Fabrikada dolar yükseldi ilaç veremem diyor. Üretim dolar bazında olduğu için bazı ilaçlar dolarla alınıyor. Bu sefer hastalar perişan oluyor” dedi.

İLAÇLARA ZAM GELECEK

İlaçlara zam konusuna değinen Eczacı Vural, “Aldığımız duyumlara göre ilaçlara zam gelecek. KDV oranları değiştiği için bazı ilaçlara KDV ücreti eklendi. KDV’den dolayı ilaçların bir kısmı zamlandı. Bunun yanı sıra dolar yükseldiğinden dolayı aldığımız bilgilere göre ilaçlara zam yapılacak” sözlerini kaydetti.

BİRÇOK KALEMDE İLAÇ TEDARİK SIKINTISI YAŞIYORUZ

Eczacı İbrahim Halil Taşçı da çoğu ilacı temin edemediklerini söyledi. Kur farkı nedeniyle yaşanan sorunun daha da büyüyeceğini öngören Taşçı, “Birçok kalemde ilaç tedarik sıkıntısı yaşıyoruz. Döviz kurundan yüzde yüz etkilendik. Bu sorunun artmasını destekledi. İthal ürünlerin gelememesi, depolarda bekletilmesi, zam geçişlerini beklemek de bu duruma etki ediyor. Eczacılar olarak bir zam bekliyoruz ama şu an bununla ilgili resmi olarak herhangi bir açıklama söz konusu değil” dedi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, yaşamsal öneme sahip ürünlerde KDV'nin mali takibi sağlama amacıyla sembolik bir değere düşürülmesi gerektiğini bildirerek yaptığı yazılı açıklamada, ilaçta KDV oranının yüzde 10'a çıkarıldığını anımsatmıştı.

KDV ORANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE 14 BİN 900 ÇEŞİT İLACIN FİYATLARI BİR KEZ DAHA ARTACAK

Yeni düzenlemenin hem SGK hem vatandaş hem de eczacılara yük getireceğini savunan Saydan, şu değerlendirmelerde bulunmuştu.

"Yaşamsal öneme sahip ürünlerde KDV'nin mali takibi sağlama amacıyla sembolik bir değere düşürülmesi gerekiyor. İlaç ertelenemeyen, yerine ikame edilecek hiçbir ürün bulunmayan insan sağlığı ve tedavisi için son derece önemli bir ihtiyaçtır. KDV artışı hem ülkemizdeki ilacın en büyük alıcısı konumundaki devletimize ekstra bir finans yükü hem de geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarımıza da ödeyecekleri katkı payı ve farklara yansıyacak artış nedeniyle ek külfet getirecek. Bu artan KDV yükünün zararını hem biz eczacılar hem de SGK taşımak zorunda kalacak. Gelişmiş ülkeler bu durumun farkına varmış ve devletlerin geri ödeme sistemindeki ilaç gibi yaşamsal ürünlerin vergileri KDV sıfır veya yüzde 1 olarak uyguluyor. KDV oranında yapılan değişiklikle 14 bin 900 çeşit ilacın fiyatları bir kez daha artacak. Bu artışın bizlerden kaynaklanmadığını vatandaşlarımızla paylaşmak isteriz."


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —