Tarih: 29.05.2023 14:24

HRÜ’lü Akademisyenden ‘Anız’ uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

Hasat sezonu devam ederken üretici ikinci ürün için hazırlıklarına başladı. İkinci ürün ekimi için hazırlanan arazi maliyetlerini azaltmak amacıyla üretici anızı yakma yoluna giderek hem büyük yangınlara hem de toprakta verim kaybına neden oluyor.

Urfa Çalışma Grubu (UÇG) Tarım Komisyonu Temsilcisi ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, kent genelinde yaşanan anız yangınlarının zararlarına dikkat çekti. Hasat sonrası oluşan anızı yakmak yerine samanları toprakla karıştırarak verimin yükseltilmesi yoluna gidilmesini öneren Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, anızlı toprakların rutubet kaybını önleyerek verimi arttırıldığına dikkat çekti.

Şanlıurfa’da anız yakma neticesinde yüzlerce canlı ve bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığının altını çizen Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, anız yakıldığında arazide erozyonun şiddetlendiğini organik madde oranlarında düşme yaşandığını, haberleşme ve elektrik hatlarında milyarlarca lira hasar meydana geldiğini, milyonlarca ton kağıt hammaddesi olan ağacın yok olduğunu vurguladı.

Urfa Çalışma Grubu (UÇG) Tarım Komisyonu Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen açıklamasını şöyle sürdürdü:“Ülkemizin; Buğday üretiminin % 8’i, Mercimek üretiminin %36’sı ve Arpa üretiminin %11’i İlimizde gerçekleşmektedir. İlimizde Arpa Üretim Alanı 1.904.064 dekardır. Buğday Toplam Üretim Alanı 3.687.745 dekardır. Mercimek Toplam Üretim Alanı 801.240 dekardır. Toplam olarak ilimizde 6.393.049 dekar alanda hububat tarımı yapılmaktadır. Hububat tarımı yapılan alanların yarısında 2. Ürün yapıldığı varsayılırsa, ilimizde en az 3.000.000 dekar alanda anız yakma tehlikesi söz konusudur.

ANIZ YAKMANIN ZARARLARI

1. Anızlar yakıldığında birçok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları öldürmekte, topraktaki organik maddeyi de yakmakta, bazı mikroelementleri bitkilerin faydalanamayacağı forma dönüştürmekte ve makro-mikro besin maddesi noksanlıkları olmaktadır.

2. Kurak bölge tarlalarında anız yakılması ile tarım topraklarında organik madde azalmakta, C/N (karbon/azot) oranı olumsuz etkilenmekte, bitki besin maddelerinin alınımındaki katyon değişim kapasitesi, alınabilir potasyum, toprağın kireç muhteviyatı, suya doymuşluğu, toprak asitliği ve alınabilir toplam azot miktarı olumsuz etkilenmektedir.

3. Anız yakılması sonucu toprağın bünyesindeki organik maddenin azalmasından dolayı su tutma kapasitesi ve havalanma özellikleri olumsuz etkilenmektedir.

4. Anız yangınları, tarla yüzeyini bitki örtüsüz bırakacağından, en değerli üst katmanları su ve rüzgar erozyonu sonucu taşınarak yok olmaktadır.

5. Anızların, soklu pulluk gibi uygun aletlerle tarla toprağına karıştırılmasına anızlı toprak işleme denir. Anızlı toprak işleme, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini düzenlemek amacıyla toprağın organik madde oranını korumak, su tutma kapasitesini artırmak ve verimliliğini sürdürmek için yapılmaktadır. Anızlı toprak işlemede, tarla toprağı anız sapları ile bir malç oluşturduğundan yağışlı dönemlerde düşen suyun toprak içersine girmesini ve tutulmasını sağlayarak oluşacak rutubetli ortam sap artıklarının mikroorganizmalar tarafından parçalanarak organik maddeye ve bitki besin maddelerine dönüşmesini sağlamaktadır. Anızlardan oluşan bu organik madde su tutma yeteneği sayesinde toprağın içerisinde bitkiler için gerekli suyu ve besin maddelerini depolar.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —