Tarih: 07.03.2024 12:54

Hayati ilaçlar yok: Hastalar endişeli!

Facebook Twitter Linked-in

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Urfa’da da devam eden İlaç krizi birçok hastayı mağdur ederken, İsviçre merkezli bir ilaç firması, Alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi ilaçlarını kapsayan 14 ilacın Türkiye’deki satışını sonlandırdı. Türkiye’de muadili olmayan epilepsi ilacının artık satılmamasıyla, hastaların nöbet geçirme tehlikesi olduğu vurgulandı.
Bu ilaçlar arasında göz tansiyonu, Alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi ilaçları bulunuyor. Satışı sonlandırılan ilaçlardan biri de Oxcarbezapine etken maddeli bir epilepsi ilacı. Satışın sonlandırılmasının ardından bu ilacı kullanan epilepsi hastaları mağdur durumda. 
BUNUN ÖFKE PATLAMALARI BİZE YANSIYOR
Söz konusu bununla ilgili bazı eczacılar, “Biz, bunun böyle devam edemeyeceğini, ilaç krizinin kapıda olduğunu söylediğimizde yetkili kurumlar sorunun eczacılardan kaynaklandığını iddia etmişlerdi. Hasta ve hasta yakınlarıyla birebirde muhatap olanlar bizler olduğumuz için ne yazık ki bunun öfke patlamaları bize yansıyor, fiziki şiddete varan olaylar yaşıyoruz” dediler. 
Öte yandan eczacılar Novartis'in satışını durdurduğu ilaçlar arasında Türkiye'de benzeri bulunmayan ilaçların olduğunu vurgulayarak, bu durumun hastalar için ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çektiler.
Novartis'in yeni yıl itibarıyla satışını durdurduğu ilaçlara zaten uzun süredir zorlukla ulaşabildiklerini, başka firmaların da ya satış durdurmaya ya da sınırlı sayıda piyasaya sürmeye yöneldiğini ifade eden eczacılar, içinde bulunulan ilaç krizinin gittikçe daha fazla büyüdüğünün altını çizdiler.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde İsviçre merkezli Novartis firması, ecza depolarına gönderdiği açıklamayla 14 ilacın satışını tamamen sonlandırdığını duyurmuştu. 
Açıklamada, "Aşağıda isimleri belirtilen ürünlerimizin satışları Aralık 2023 tarihi itibarıyla tamamen sonlandırılmıştır. Novartis Türkiye olarak, bahsi geçen ürünlerin stokları bulunmadığı için talepleriniz 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacaktır" denilmişti. 
Satışı sonlandırılan ilaçlar arasında koah, göz tansiyonu, alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi ilaçları bulunuyor. İlaçlardan bazılarının Türkiye'de bir eşdeğeri de bulunmuyor.

BARAJ GAZETESİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —