Tarih: 01.06.2023 12:44

Günahı ÖSYM'nin boynuna!

Facebook Twitter Linked-in

ÖSYM, Diyarbakır'da YKS sınavına girecek öğrencilerin sınav yerlerini Batman, Antep ve Ankara gibi illerin yanı sıra Urfa’ya dağıttı. Diyarbakırlı öğrenciler ise bu duruma tepki gösterdi.

ÖSYM tarafından 17-18 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adayların sınav giriş yerleri erişime açıldı. Ancak, Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu depremzede YKS öğrencilerinin sınav giriş yerlerinin ikametleri dışındaki başka illere atandığı ortaya çıktı. Yaşanan durum nedeniyle öğrencilerin tepki gösterdiği ÖSYM ise, deprem bölgesinde sınav başvurularındaki artışla birlikte bölgedeki bina kapasitesinin çok üzerinde aday sayısına ulaşıldığı için bazı adayların ikametleri dışındaki sınav merkezlerine atandığını açıklayarak, depremzede öğrencilere ulaşım ve barınma desteği sağlanacağını duyurdu.

YANLIŞTAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ 

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 17-18 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda Diyarbakırlı gençlerin sınav yerinin il dışında belirlenmesine tepki göstererek, ÖSYM’ye durumun düzeltilmesi için çağrıda bulundu. Tanrıkulu, “Diyarbakır’daki bir öğrencinin başka illere nasıl gideceğini, hangi maliyetle gideceğini nasıl hesaplamazlar? Bundan derhal vazgeçilmelidir” dedi.

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesinden yapılan açıklamada, ''Her ne kadar adayların barınma ve yol ücretlerinin karşılanacağı söylense de uzun yolculuklar, yorgunluk ve hava koşulları sınav başarısı üzerinde negatif bir etki yaratacaktır. MEB’i ve YÖK’ü bir an önce yapılan yanlıştan dönülmesi noktasında uyarıyoruz.” denildi.

Ulaşım ve barınma desteğine başvuran adayların 1-2 Haziran tarihleri arasında Valilik ve Kaymakamlıklara başvurularını şahsen yapmaları istendi.

Sınav yeri mağduru olup sınav yeri Urfa çıkan öğrencilerin sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar ise şöyle:

- Diyarbakır'da olup da Urfa'da YKS sınavına girmek ne alaka .

-YKS sınavına gireceğim okul ile evimde 2 saat mesafe var hele bu Urfa otobüslerini demiyorum bile sınav 10.15'te başlayacak o gece gidip okulda mı uyuuyim ne yapayım yetişmek için.

-Diyarbakır’da ikâmet eden öğrencilerin sınav giriş yerleri Antep, Urfa, Şırnak, Sivas, Mardin, Ankara gibi yerler. Deprem bölgelerindeki diğer öğrencilerin mağdur edilmeyip buradaki öğrencilerin mağdur edilmesinin nedeni acaba ne ola? 

-Ben Urfa merkezdeyim YKS sınav yerimi ilçe olarak belirlemişler, bunun düzeltilmesi lazım. Bir sürü Halk Eğitim, SODES kurs merkezleri var. Oralarda yapılamaz mıydı sınavlar?

-Çay fırlatır gibi öğrencileri başka illere fırlatmışsınız!

KARARIN PERDE ARKASI 

Öte yandan bu kararın askıya alındığı, bazı kriterler dikkate alınarak yeni yerler belirleneceği belirtiliyor.  Sosyal medyada yer alan kulis bilgisine göre, özellikle sınava başvuruda ilk, ikinci, üçüncü yılı olan öğrenciler öncelikli olarak Diyarbakır'da sınava girecekler. 

Yine kulis bilgisine göre,  Diyarbakır'da resmi ve özel okulların alabileceği maksimum aday sayısı 76 bin iken, sınav ücretsiz olduğu için bu yıl başvuran aday sayısı 142 bine ulaşmış. Başvuru sayısı önceki yıllarda 40 bin civarında seyrediyordu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —