Tarih: 19.06.2023 15:28

GSS primi kaç TL olacak?

Facebook Twitter Linked-in

Asgari ücret zammının ne kadar olacağı henüz netleşmedi. Bugün, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez bir araya gelecek. Komisyon bir araya geldikten sonra üçüncü ya da dördüncü görüşmede zam kararının açıklanması bekleniyor.

Asgari ücret zammı ile beraber prim tutarları da artacak. İsteğe bağlı sigorta, genel  sağlık sigortası, emeklilik, işsizlik sigortası primleri ve Genel Sağlık Sigortası primlerinde de artış söz konusu olacak. 

2022 yılında genel sağlık sigortası primi olarak aylık 215 TL ödeniyordu. Asgari ücrete Ocak ayında yapılan zamla beraber genel sağlık sigortası primi 332,5 TL olarak belirlendi. Temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammı ile GSS primi daha da artacak. Yeni GSS prim oranı, yapılacak asgari ücret zammına bağlı olarak değişecek. Asgari ücrete %30 zam yapılması durumunda GSS prim tutarı 390,3 TL olacak. Asgari ücret zammının %40 olması halinde genel sağlık sigortası primi 420,33 TL olacak. Yüzde elli oranında bir zam yapılması halinde ödenmesi gereken prim tutarı 450,36 TL olacak.

Genel sağlık sigortası primi, 4a, 4b ya da 4c kapsamında olmayanlar tarafından ödeniyor. Hane içerisinde kişi başına düşen gelir, asgari ücretin üçte birinden azsa prim ödemeden genel sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanmak mümkün oluyor. Ödenecek prim tutarı, Temmuz zammı ile beraber artacak.

Prim borcu ödenmemesi halinde birikiyor ve üzerine faiz işleniyor. Bunun yanı sıra sağlık hizmetlerinden yararlanmak da mümkün olmuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —