Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Kürşat Uzun: “Alerji mevsimi: İlkbahar ve sonbahar”

Günümüzde yaygın olan ve birçok insanı etkileyen ‘alerji’ konusunda Saygı Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof.Dr. Kürşat Uzun önemli açıklamalarda bulundu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Kürşat Uzun: “Alerji mevsimi: İlkbahar ve sonbahar”
SAĞLIK 10.05.2024 10:36:00 0

Saygı Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof.Dr. Kürşat Uzun, alerji ile ilgili yaptığı açıklamada, dünyanın birçok yerinde ilkbahar ve sonbaharın alerji mevsimi olduğunu söyleyerek alerjinin tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını ancak birtakım önlemler alınarak alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasının önlenebileceğini söyledi.


 

 


 

Günümüzde yaygın olan ve birçok insanı etkileyen ‘alerji’ konusunda Saygı Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof.Dr. Kürşat Uzun önemli açıklamalarda bulundu. Uzun, “Alerji, çoğu insan için zararsız olan çevredeki maddelere kişinin bağışıklık sisteminin tepki vermesiyle ortaya çıkar. Alerjenler, toz akarlarında, evcil hayvanlarda, polenlerde, böceklerde (özellikle arı), havayla taşınan küflerde, gıdalarda (yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi), lateks veya dokunduğunuz diğer maddeler ve ilaçlarda (penisilin) bulunur. Alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz belirli bir alerjeni zararlı olmadığı halde zararlı olarak tanımlayan antikorlar üretir ve vücutta bir takım reaksiyonlar başlar, bunun sonucunda alerjik belirtiler ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.


 

 


 

“Alerjisi olanlarda akciğer enfeksiyonu gibi durumlara yakalanma sıklığı daha yüksek”


 

Alerjenle temas edildiğinde, bağışıklık sisteminin tepki olarak cilt, burun, göz, sinüsler, solunum yolları veya sindirim sistemini etkileyebileceğini kaydeden Uzun, “Atopi, alerjenlere maruz kalmaya yanıt olarak yüksek IgE düzeyi gösteren genetik bir yatkınlıktır. Atopik kişilerde alerjik hastalıkların görülme sıklığı yüksektir. Alerjilerin şiddeti, kişiden kişiye değişir ve küçük tahrişlerden potansiyel olarak hayatı tehdit eden acil bir durum olan anafilaksiye kadar değişir. Uluslararası verilere göre bazı ülkelerde yetişkinlerin yaklaşık 4’te 1’i ve her 4-5 çocuktan 1’inde mevsimsel alerji bulunmaktadır. Bu oranlar ülkeden ülkeye ve ülke içinde bölgesel değişkenlik gösterebilir. Bu oranlar yaklaşık olarak Türkiye içinde geçerlidir. Erkek çocuklarda mevsimsel alerji görülme ihtimali kız çocuklardan daha yüksektir. Ailesinde astım veya saman nezlesi, kurdeşen veya egzama gibi alerji öyküsü olanlar, kendisinde astım veya başka bir alerjik rahatsızlığı olanlarda alerji gelişme ihtimali yüksektir. Alerjisi olanlarda astım görülme sıklığı normal kişilere göre daha yüksek olup, sinüzit ve akciğer enfeksiyonu gibi durumlara yakalanma sıklığı da daha yüksek olabilir” dedi.


 

 


 

“Dünyanın birçok yerinde alerji mevsimi: İlkbahar ve sonbahar”


 

Dünyanın birçok yerinde ilkbahar ve sonbaharın alerji mevsimi olduğunu söyleyen Uzun, “Her yıl benzer zamanlarda ortaya çıkan alerjiler (mevsimsel alerjiler) genellikle ağaçlardan, otlardan ve yabani otlardan gelen polenlerden kaynaklanır. Çoğu ağaç ilkbaharda polen salgılar, bunu ilkbahar sonu ve yaz başında otlar ve yaz sonu ve sonbahar başında da yabani otlar takip eder. Bazen, özellikle ağaçlar polenlerini erken bıraktığında veya yağmurlu bir bahar daha fazla bitki ve küfe neden olduğunda, mevsimsel alerjiler üst üste gelir. Dolayısıyla, nerede yaşadığınıza, yakınınızda hangi bitkilerin yetiştiğine ve alerjilerinizi neyin tetiklediğine bağlı olarak bir yıl içinde uzun bir alerji sezonu geçirebilirsiniz. Ailesinde astım veya saman nezlesi, kurdeşen veya egzama gibi alerji öyküsü olanlar, kendisinde astım veya başka bir alerjik rahatsızlığı olanlarda alerji gelişme ihtimali yüksektir. Alerjisi olanlarda astım görülme sıklığı normal kişilere göre daha yüksek olup, sinüzit ve akciğer enfeksiyonu gibi durumlara yakalanma sıklığı da daha yüksek olabilir” şeklinde konuştu.


 

 


 

“Alerjik reaksiyonların önlenmesi, sahip olduğunuz alerjinin türüne bağlıdır”


 

Prof.Dr. Kürşat Uzun, alerjinin tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını ancak birtakım önlemler alınarak alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasının önlenebileceğini söyleyerek, “Alerjik reaksiyonların önlenmesi, sahip olduğunuz alerjinin türüne bağlıdır. Eğer şikayetlerinize neden olan alerjeni biliyorsanız tedavi görüyor olsanız bile ondan kaçınmak gerekiyor. Örneğin, polenlere alerjiniz varsa, polenlerin yoğun olduğu zamanlarda pencereler ve kapılar kapalı olacak şekilde içeride kalınmalı. Evdeki alerjen seviyelerini azaltmak için, sert zeminleri (tozun çökebileceği yüzeyleri, kapıların üst kısımlarını ve pencere çerçeveleri) nemli bir şekilde paspaslama ve halıları süpürmeyi içeren haftalık bir temizlik rutini olmalı. Toz akarlarına alerji varsa, tozları güçlü süpürgeler küçük partikül veya yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi olan bir elektrikli süpürge kullanılabilir ve yatak takımlarını (çarşaf, yastık kılıfları ve battaniyeler haftada en az bir kez) sık sık yüksek derecede yıkanmalı. Alerjisi olan kişi temizlik yaparken bir maske takmalı veya temizliği başka birine yaptırabilir. Evinizi 20- 22 derece rasında ve nemi %50 veya altında tutun. Isı ve nem, toz akarlarını ve küfü daha da kötüleştirecektir. Merkezi ısı ve hava sistemlerinizdeki küçük partikül filtrelerini ayda en az bir kez temizleyin veya değiştirin. Biblolar, süs eşyaları, kitaplar ve dergiler gibi toz toplayan eşyaları kaldırın. Tozlanmalarını önlemek için oyuncakları, oyunları ve doldurulmuş hayvanları plastik kutularda saklayın. Halıların yerine sentetik ev tozu akarı barındırmayan gereçler kullanılabilir. Evinizdeki hamam böceklerini satın alacağınız ilaçlar veya bir ilaçlama şirketi ile gidermeye çalışabilirsiniz. Hamamböceğinin bulunmuş olabileceği sert yüzeyleri iyi temizleyin. Sıcak havalarda ve alerji mevsiminde kapı ve pencereleri kapatın ve küflenmeyi önlemek için klima veya diğer cihazlar kullanın. Çatınızda ve tavanlarınızda sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Küf bulaşmış her şeyi yüzde 5 klor solüsyonu ile yıkayın. Yastıklar, şilteler ve bazalar üzerinde toz akarı kılıfları kullanabilirsiniz. Evde sigara içilmesine izin vermeyin” dedi.


 

 


 

Uzun devamında, “Dış mekan alerjenlerinden korumak için ne yapılabiliriz dersek; alerjenlerin en yoğun olduğu saatlerde, genellikle sabah 10 ile öğleden sonra 4 arasında, dışarı çıkmaktan kaçınılmalı. Polen ve küf sayısının yüksek olduğu veya rüzgarın toz ve polenleri savurabileceği zamanlarda kapalı alanlarda kalınmalı. Fazla miktarda polen solunmasını azaltmak için bir yüz maskesi takılabilir. Polen mevsimi boyunca bir beyzbol şapkası takın ve içeri girdiğinizde kapıda bırakın. Ayakkabılar kapıda bırakılmalı, kıyafetler değiştirilmeli ve içeri girdikten hemen sonra duş alınabilir. Evcil hayvanlar da polen getirebilir. Bu yüzden kedilerinizi veya köpeklerinizi yatak odasından uzak tutun. Gözlerinizi polenlerden korumak için güneş gözlüğü takabilirsiniz. Araba kullanırken arabanın camlarını kapatın ve klimayı kullanın. Bahçe işlerini başka birine yaptırın. Alerjik semptomlarınıza neyin neden olduğunu veya kötüleştirdiğini belirlemeye çalışırken, aktivitelerinizi ve ne yediğinizi, semptomların ne zaman ortaya çıktığını ve neyin yardımcı olduğunu günlük tutarak takip edin. Bu, sizin ve doktorunuzun tetikleyicileri belirlemenize yardımcı olabilir. Eğer şiddetli bir alerji atağı geçirme riskiniz varsa tıbbi uyarı bileziği takabilirsiniz. Dudaklarınız, ağzınız, boğazınız veya diliniz aniden şişerse, çok hızlı nefes alıyorsanız veya nefes almakta zorlanıyorsanız, boğazınız sıkışıyor veya yutkunmakta zorlanıyorsunuz, cildiniz, diliniz veya dudaklarınız maviye, griye veya soluk renge dönerse, aniden kafanız çok karışır, uykulu olur veya başınız dönerse veya çocuğunuz bayılır ve uyandırılamazsa veya normalde olduğu gibi tepki vermiyorsa Acil 112’yi arayın” şeklinde konuştu. “Alerji teşhisi için mutlaka bir uzman doktora başvurulmalı” diyen Uzun, “Medikal tedavi ile birlikte uzmanınız size alerjinizi nasıl yöneteceğinizi açıklayan bir alerji yönetim planı verecektir” ifadelerini kullandı.

İHA
 


Urfa’da birçok mahalle elektriksiz kalacak

Kaza yapan araç parka uçtu

Şenyaşar boğulma vakalarını TBMM gündemine taşıdı

Şanlıurfa'da bir kadın, kıyafeti nedeniyle sözlü tacize uğradı

ASKİ uyardı: “Serinlemek için suya girerken canınızdan olmayın”

15 Temmuz gazileri unutulmadı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Şeyh Edebali Türbesi’nde dua etti

Bakan Yerlikaya pastırma doğradı, kasayla meyve dağıttı

Ödülünü geri aldılar, sanata daha sıkı sarıldı

Genç kadın, kovulduğu işyerini satın aldı

Sıcak kum ve şortlar varisi tetikliyor tetikliyor

Alzheimer hastaları için ‘yaşam tarzı değişikliği’ umudu

"Ata tohumu memleket meselesi" diyen 74 yaşındaki çiftçi ömrünü organik tarıma adadı

Otizmli gencin hayalini gerçekleştirdiler

Erkekler tespihten vazgeçemiyor

Ev sahibi ile kira konusunda anlaşamayınca sokakta kaldı

Çilekte yeni moda kendin topla

Urfa’da arazi kavgası: 1’i ağır 3 yaralı

Öğrenci yurdunun yapılmasına Yeniden Refah Partisinden ret!

Urfa’da zehir tacirlerine bir darbe daha!

Halfeti Belediyesi üç aylık mali tablosunu açıkladı

12 suçtan arama kaydı bulunan şahıs yakalandı

Urfa’da sulama kanalı yine can aldı

Çöp evden 42 kamyon çöp çıkardı

YKS’ye giren en genç ve en yaşlı üniversite adayları, ÖSYM Başkanı Ersoy ile buluştu

Hava ambulansı felç geçiren hasta için havalandı

Yaz aylarında kene sokmasına dikkat

Binlerce arının üzerine yatan, daha dinç kalkıyor

Verim yüz güldürdü, fiyat düşündürdü

Bakan Şimşek: "Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor"

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Urfa’da birçok mahalle elektriksiz kalacak

Şenyaşar boğulma vakalarını TBMM gündemine taşıdı

Şanlıurfa'da bir kadın, kıyafeti nedeniyle sözlü tacize uğradı

ASKİ uyardı: “Serinlemek için suya girerken canınızdan olmayın”

15 Temmuz gazileri unutulmadı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Şeyh Edebali Türbesi’nde dua etti

Bakan Yerlikaya pastırma doğradı, kasayla meyve dağıttı

Ödülünü geri aldılar, sanata daha sıkı sarıldı

Genç kadın, kovulduğu işyerini satın aldı

"Ata tohumu memleket meselesi" diyen 74 yaşındaki çiftçi ömrünü organik tarıma adadı

Urfa'da bazı kaymakam ve vali yardımcılarının yeri değişti

Mahmut Tanal: Siz aradan çıkın, biz konuşur hal ederiz!

Ali Delioğlu : Uzun bir süredir affımı istemiştim !

Ali Delioğlu, görevden alınacak mı?

Dosyada Emine Şenyaşar'ın 'Adalet' talebi de var

Urfa DEM Parti’den ‘Birecik’ açıklaması

Birecik Belediyesi’nde şok istifa

Urfa’da cinayetten 26 yıl hüküm yiyen kişi yakalandı

Urfa’da aranan kişilere operasyon: 15 gözaltı

YSK 2’si il olmak üzere 11 seçim çevresi için yapılan itirazları karara bağladı

Karaköprü Belediyespor’da sular durulmuyor

Bozkurt işareti yapan Demiral hakkında soruşturma

Sevda Nur Gürcü Avrupa üçüncüsü

Şanlıurfa63 Masterler Turnuvaya hazırlanıyor

Viranşehir'li Deniz, Almanya Milli Takım Kadrosuna Seçildi.

Şanlıurfaspor'da geleceğin yıldızları seçiliyor

Kervana Kemal Tosun da eklendi

Heyecanlandıran paylaşım! Gemileri yaktı geliyor

Emre Demir sesleri

Cihat Arslan, Urfaspor'dan ayrıldı iddiası

Kaza yapan araç parka uçtu

Urfa’da arazi kavgası: 1’i ağır 3 yaralı

Urfa’da zehir tacirlerine bir darbe daha!

12 suçtan arama kaydı bulunan şahıs yakalandı

Urfa’da sulama kanalı yine can aldı

Çıkan anız yangını zeytin bahçesine sıçradı

27 yıl hapisle aranan uyuşturucu taciri jandarmadan kaçamadı

Traktör devrildi: 1 yaralı

Seyir halindeki otomobile silahlı saldırı: 3’ü ağır 6 yaralı

Kamyonet kasasında 45 kilo esrar ele geçirildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16