Gıda zehirlenmeleri sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte artıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını söyledi.

SAĞLIK 24.06.2024 10:13:00 0
Gıda zehirlenmeleri sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte artıyor

Besinler aracılığı ile insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler besin zehirlenmelerine neden olabiliyor. Artan sıcaklıkların etkisiyle birlikte yaz aylarında görülen besin zehirlenmesi vakaları ciddi oranda artıyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, besin zehirlenmelerine sebep olan dört bakteri çeşidi olduğunu söylüyor. Bunlardan ilki, en çok görülen bakteri çeşidinin “stafilokok”. Bu bakterinin et, süt, süt ürünlerinde ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda ortaya çıktığını ifade eden Gültaç Dayı Çamır, bakterili besin alındıktan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtilerin başladığını ve vücutta kusma reaksiyonunun görüldüğünü söyledi.


 

Bakteriler ölümcül zehirlenmelere neden olabiliyor


 

Et, süt ve salatanın neden olduğu besin zehirlenmelerinde en çok görülen bir diğer bakteri türünün “shigella” olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, bu bakterinin neden olduğu zehirlenmelerde belirtilerin ortaya çıkma süresinin bir veya iki gün olduğunu belirtti. Gültaç Dayı Çamır, “Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklindeki belirtiler ile görülür” diyor. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de “clostridium botilinum”. Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabiliyor. Gültaç Dayı Çamır, “Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir” dedi.


 

Et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler


 

Öncelikle fiyatı düşük diye nasıl ve nerden geldiği belli olmayan aynı zamanda da nasıl muhafaza edildiği bilinmeyen, denetlenmemiş ve de açık bir şekilde tezgahlarda satılan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, et tüketecek kişilerin etleri standartlara uygun şekilde işletilen şarküterilerden alması gerektiğini belirtti. Güvenilir markaların paketli ürünlerinin de alınabileceğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı, “Paketli ürün alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü çiğ tüketmeyin” ifadesini kullandı.


 

Besinleri koruma önerileri


 

Besinlerin bozulmasını önlemek için en pratik yöntemin buzdolabında veya dondurucuda saklamak olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, pişmiş besinlerin hemen tüketilmeyecek ise iki saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini söyledi. Buzdolabında olan ve tüketilmesi için çıkarılacak yemeğin, yetmiş derece üzerinde ısıtılması gerektiğini söyleyen Gültaç Dayı Çamır, aynı yemeğin tekrar tekrar ısıtılmaması gerektiğini söyledi. Çamır, “Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluğa koymayın. Pişmiş yiyeceklerle çiğ yiyeceklerin birbirine temasından kaçının. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Besin hazırlığını yapan bireylerin ellerini mutlaka sabunla en az iki dakika yıkamaları besin zehirlenmelerini önlemek açısından önemlidir. Ayrıca elinde kesikler veya açık yaralar bulunan kişilerin besin hazırlığı yapmamaları, zorunlu durumlarda ise bu yaraların hiçbir şartta besinlerle temas etmeyecek şekilde sararak mutlaka eldiven kullanmaları gerekmektedir” açıklamasını yaptı.


 

Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli


 

Özellikle kişilerin çiğ et, yumurta veya kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerini mutlaka iyice yıkaması gerektiğini söyleyen Çamır, bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçakların kullanılması gerektiğini söyledi. Çamır sözlerine şöyle devam etti: “Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Besinlerinizin iyi piştiğinden emin olun. Yeterli süre ve sıcaklıkta pişmeyen yiyecekler zararlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına yol açabilir. İshal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı artırmalısınız. İshaliniz varsa; pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz.”

İHA
 


Viranşehir Belediyesi temmuz ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

İlçe minibüs fiyatlarına zam

Tarihi geçmiş alkollü içeceklere el konuldu!

Mehmet Şimşek: Yatırımcı ilgisi artıyor, borçlanma faiz oranlarımız düşüyor

yuvasında düşen yavru leylek yerine bırakıldı

Belediyeden işten çıkarılan işçilerle ilgili açıklama

Hastanede hayatını kaybeden uzman çavuş memleketine uğurlandı

Zabıta ekipleri kaldırım işgallerine geçit vermiyor

Urfa, Mardin, Bingöl ve Erzurum’dan dayanışma örneği

Yapay Zeka Alara X Asgari ücret ile geçinmenin formülünü verdi

Urfa'da bazı kaymakam ve vali yardımcılarının yeri değişti

Mahmut Tanal: Siz aradan çıkın, biz konuşur hal ederiz!

Ali Delioğlu : Uzun bir süredir affımı istemiştim !

Ali Delioğlu, görevden alınacak mı?

Dosyada Emine Şenyaşar'ın 'Adalet' talebi de var

Urfa DEM Parti’den ‘Birecik’ açıklaması

Birecik Belediyesi’nde şok istifa

Urfa’da cinayetten 26 yıl hüküm yiyen kişi yakalandı

Urfa’da aranan kişilere operasyon: 15 gözaltı

YSK 2’si il olmak üzere 11 seçim çevresi için yapılan itirazları karara bağladı

Karaköprü Belediyespor’da sular durulmuyor

Bozkurt işareti yapan Demiral hakkında soruşturma

Sevda Nur Gürcü Avrupa üçüncüsü

Şanlıurfa63 Masterler Turnuvaya hazırlanıyor

Viranşehir'li Deniz, Almanya Milli Takım Kadrosuna Seçildi.

Şanlıurfaspor'da geleceğin yıldızları seçiliyor

Kervana Kemal Tosun da eklendi

Heyecanlandıran paylaşım! Gemileri yaktı geliyor

Emre Demir sesleri

Cihat Arslan, Urfaspor'dan ayrıldı iddiası

15 kilogram esrar ele geçirildi

Traktör devrildi: 1 yaralı

kamyonet kasasında 45 kilo esrar ele geçirildi

Kendisini kamufle ederek intihara kalkıştı

Galericiler ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ uygulamasının uzamasına sevindi

Yanlış sünnet kayıplara yol açabilir

Uzmanı uyardı: ‘Uzun süre güneşte kalmak kanser riskini arttırıyor’

Fonksiyonel tıp, hastalıkların kök sebebini çözmeyi amaçlıyor

Uzmanı uyardı: "Sosyal medyada gördüğünüz ürünleri bilinçsizce kullanmayın"

Dr. Karataş, yılan ve akrep sokmasında yapılması gerekenleri anlattı

Viranşehir Belediyesi temmuz ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

Operasyon yapılan evden uyuşturucu ve silah ele geçirildi

Zamlar durmuyor

Güneşlenirken uyuyanlar dikkat: “Hayatı tehdit eden bir durum”

Yapay zeka ile akciğer kanserinde erken teşhis imkanı

Excimer lazer tedavisi ile ’gözlüksüz’ görmek mümkün olabilir

Türk bilim insanının tıp dünyasını heyecanlandıran çalışması

70 yaşındaki kadının kulağında hareket eden kene operasyonla çıkarıldı

Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte gıda zehirlenmeleri de artıyor

Yaz geldi, pazarda fiyatlar düştü

Tırnak büyüklüğündeki 0.25’lik altın kültürden vazgeçemeyenlerin tercihi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Türkiye’deki ikinci el lüks otomobillerin Avrupa’ya göre fiyat farkları dikkat çekti

Şifa deposu yaban mersininde hasat zamanı

Zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte beklentisi üreticiyi sevindirdi

Pençe-Kilit şehidi için tören düzenlendi

Park halindeki otomobilde bir kişi ölü bulundu

5 adet tabanca ve uyuşturucu ele geçirildi

Kamyon köprüden düştü: 1 ölü

İlçe minibüs fiyatlarına zam

Yükleniyor