Tarih: 05.06.2023 13:55

'GAP'ı bitirin, artık dışarıya dövizimiz gitmesin'

Facebook Twitter Linked-in

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa eski Şube Başkanı Abdullah Melik, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli projelerinden olan GAP projesi ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Melik, GAP’ın tamamlanması halinde tarımda rahat bir nefes alınacağı, ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacağını belirti.

GAP DÜNYANIN VE TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ PROJELERİNDEN BİRİ

Melik, “GAP dünyanın ve Türkiye'nin önemli projelerinden biri. Dünyanın dokuzuncu projesi ve Türkiye'nin de Cumhuriyet tarihinde en büyük projelerinden biridir. GAP projesiyle birlikte toplamda bir nokta yedi milyon hektar alan sulanacaktı ve üretime katkısı ciddi anlamda olacaktır. Dokuz ili kapsıyor zaten GAP projesi. Ve dolayısıyla GAP projesinde şu ana kadar sulamada gerçekleşme oranı yüzde otuz altı. Enerjide ise gerçekleşme oranı yüzde doksan sekizlere varmış. Ama bir an önce üretimin Türkiye'nin daha çok üretim yapabilmesi için ve dövizinin de dışarıya gitmemesi için, yurt dışına gitmemesi için bir an önce GAP projesini bitirilmesi gerekiyor” dedi.

URFA'MIZDA BEŞ BUÇUK MİLYON DÖNÜM ALAN SULANMAKTADIR

GAP projesi ile Urfa’da beş buçuk milyon dönüm alanın sulandığına dikkat çeken Melik, şunları kaydetti:

“GAP projesi ile Urfa'mızda beş buçuk milyon dönüm alan sulanmaktadır. Bu alanın üç milyonu Atatürk Barajı'ndan sulanıyor. İki buçuk milyon dönümü ise çiftçilerin kendi imkanlarıyla kazmış oldukları derin kuyularla sulanmaktadır. Ama burada da enerji maliyetleri çok yüksek olduğu için üreticiler ürünlerini sulamadan kaçınmaktadır. Veya buğdaya üç su vereceğine bir su vermektedir. Bu da birim alandan daha düşük verim elde edilir anlamına geliyor. Ama halbuki enerji maliyetlerine işte ilimiz güneş anlamında çok güneş alan gün boyunca güneş alan illerden biridir Türkiye'de. Ve bunun yerine kez alanları oluşturup üreticilere, çiftçilere daha ucuz enerji sağlanabilir ve üretime de katkısı olabilir. Bir an önce bu projenin bitirilmesi gerekiyor. Özellikle projeden çıkarılan Hilvan, Siverek, Viranşehir üçgenindeki bir milyon altı yüz bin dönüm alanın da bir an önce projeye dahil edilmesi gerekiyor. Üretim her zaman önemlidir. Bu gidişle GAP projesi bitecek gibi görünmüyor. Bu hükümetin hükümetten talebimiz bir an önce GAP projesinin bitirilmesi ve tarım topraklarımızın, verimli tarım topraklarımızın üretime dahil edilmesi gerekiyor ki yurt dışından ürünleri ithal etmememiz gerekiyor. Dolarımız dışarıya gitmesin. Şimdi hükümet dışarıdan sürekli ürün, buğday, arpa, ayçiçeği mısır ithal ederekten dolarlarımızı dışarıya veriyor. Dışarıya vereceğimiz dolarları kendi çiftçimize destekleme olarak verirsek hem kendi çiftçimiz kazanmış olur. Hem ülkemizde de üretim daha da artmış olacaktır” 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —