Tarih: 13.06.2023 15:58

Ferit Şenyaşar, bakanlara Suruç’taki olayı sordu !

Facebook Twitter Linked-in

2018 yılında AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve akrabaları ile Şenyaşar Ailesi arasında çıkan kavgada, Şenyaşar Ailesinden 3, Yıldız Ailesi’nden ise 1 kişi yaşamını yitirmişti.

Yaşanan dramın ardından Emine Şenyaşar, oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte Şanlıurfa Adliyesi önünde eylem yapmaya başladı. Uzun süredir süren eylemlerin ardından 14 Mayıs’ta yapılan seçimde Ferit Şenyaşar, Yeşiller Sol Parti (YSP) Şanlıurfa Milletvekili seçildi.

Mecliste görevine başlayan Ferit Şenyaşar, 2018 yılında Suruç’ta yaşanan olayla ilgili olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle iki önerge verdi.

İçişleri Bakanlığına verilen soru önergesi şu şekilde: 14 Haziran 2018 tarihinde İbrahim Halil Yıldız ve beraberindeki heyet Suruç ilçesinde bulunan Şenyaşar ailesine ait ‘ İstanbul Ucuzluk’ isimli iş yerine gelmiş, yaşanan tartışmalar neticesinde güvenlik kamerası kayıtlarında da açık bir şekilde görüleceği üzere Yıldız aile bireyleri tarafından silah çekilerek Şenyaşar ailene yönelik bir saldırı başlamıştır. Söz konusu saldırı neticesinde yaralanan Şenyaşar aile bireyleri Suruç Devlet Hastanesine götürülmüş ve burada yine Yıldız ailesi bireylerinin bulunduğu büyük bir kalabalık tarafından bir linç başlatılmıştır. Tedavi görmek için getirildikleri hastanede Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile çocuklarının yaralanması üzerine hastaneye gelen baba Hacı Esvet Şenyaşar canice katledilmiştir. Olayla ilgili Suruç Devlet Hastanesinin güvenlik kamerası kayıtları çalındığı iddia edilmiştir.

Gerçekleşen saldırı sonucunda Şenyaşar ailesinden 3 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili olarak mobese kayıtlarının bulunmadığı, olay sırasında hastanede bulunan güvenlik güçlerinin önleyici tedbirleri alamaması ve yaşanan tüm ihmaller söz konusu durum üzerinde ciddi şüpheler doğurmaktadır.

Bu bağlamda;

1. Hastaneyi gören kaç adet mobese kamerası bulunmaktadır?

2. Hastaneyi gören mobese kameralarının çalışmama gerekçesi nedir?

3. Hastanede bulunan güvenlik görevlilerinin herhangi bir gözaltı işlemi gerçekleştirmemesinin nedeni nedir?

4. Birinci derece faillerinden biri olan ve 5 yıldır arama kararı bulunan İbrahim Yıldız’ın kendi kimliği ile giriş yaparak tedavi gördüğü hastanede tespit edilememe sebebi nedir?

5. İnsanların can ve mal güvenliğini korumakla görevli kolluk gücünün bu görevini yerine getirememesi sonucunda sorumlular hakkında idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise ne aşamadadır? Başlatılmamış ise başlatılmama gerekçesi nedir?

 Adalet Bakanlığına verilen önerge ise şu şekilde:“ Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu vahşice katledilen Emine Şenyaşar’ın 9 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 813 gündür sürüyor.

14 Haziran 2018 tarihinde İbrahim Halil Yıldız ve beraberindeki heyet Suruç ilçesinde bulunan Şenyaşar ailesine ait ‘İstanbul Ucuzluk’ isimli iş yerine gelmiş, yaşanan tartışmalar neticesinde güvenlik kamerası kayıtlarında da açık bir şekilde görüleceği üzere Yıldız aile bireyleri tarafından silah çekilerek Şenyaşar ailesine yönelik bir saldırı başlamıştır. Söz konusu saldırı neticesinde yaralanan Şenyaşar aile bireyleri Suruç Devlet Hastanesine götürülmüş ve burada yine Yıldız ailesi bireylerinin bulunduğu büyük bir kalabalık tarafından bir linç başlatılmıştır. Tedavi görmek için getirildikleri hastanede, Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile çocuklarının yaralanması üzerine hastaneye gelen Hacı Esvet Şenyaşar canice katledilmiştir. Olayla ilgili Suruç Devlet Hastanesinin güvenlik kamerası kayıtları çalındığı, mobese kayıtlarının ise bulunmadığı iddia edilmiştir.

Tarafsız ve bağımsız olması gereken yargıçlar iş yeri ve hastanede yaşanan saldırıları iki ayrı dava olarak ele almış ve iş yerinde yaşanan saldırıda mağdur olan ve nefsi müdafaa hakkını kullanan Şenyaşar ailesine mensup Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis cezası vermiştir. Hastanede yaşanan saldırı ile ilgili 4,5 yıl sonra iddianame hazırlanmış, dava hakkında gizlilik kararı ile Şenyaşar ailesi ve avukatların bilgi alması engellenmiştir. Mahkeme kayıtları ve görgü tanıklarının ifadelerinde de açıkça görüleceği üzere yüzlerce kişinin gerçekleştirdiği hastane saldırı ile ilgili 19 kişi hakkında soruşturma başlatılmış ve sadece 2 kişi tutuklanmıştır.

Bu bağlamda;

1-Adalet Bakanı olarak başladığınız yeni görevinizde yıllardır süregelen bu adaletsizliğin çözümü ve adaletin yerini bulması adına bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —