Tarih: 30.06.2024 12:45

Ekonomik kriz derinleşiyor: Eskiyi tamir edip kullanma dönemi başladı

Facebook Twitter Linked-in

Ekonomik kriz nedeniyle; cep telefonundan hazır giyime, ayakkabıdan mobilyaya ve otomobile kadar pek çok alanda hem şirketler hem de tüketiciler, artık sıfır ürün yerine, yenilenen ürünlere yöneldi ya da elindekini tadil ve tamir ettirerek yeniden kullanma yoluna gitti. Alım gücü giderek düşen vatandaş, tasarruf yapmak için farklı yollara başvuruyor. Eskiyen bir ürünün yenisini alamayan vatandaşlar, çareyi tamir ettirmekte buldu. Hal böyle olunca terzi ve kundurularda tamirat yoğunluğu başladı
Söz konusu bununla ilgili mağazalarda giyim ürünlerinin fiyatları geçtiğimiz yıllarla göre çok yükselince, yeni ürün almak yerine terzilerde onarımı artmaya devam ediyor. Alım gücünün düşmesinden dolayı yeni kıyafet alamayanlar terzilerin yolunu tutuyor.
Konuya ilişkin birçok terzi esnafı,“ Fermuar, kot pantolon ağı tamir ediyoruz. Ülkemizde ekonomik durum belli. Bir elbise fiyatı olmuş 800 lira. İnsanlar bu paraları veremiyor. Bizde böyle tamir ederek veriyoruz. Kardeş ve akrabalar elbiselerini bir birlerine alıp veriyorlar. Eşofman ağısı tamir ediyoruz. Daha önce bana hiç eşofman gelmezdi. Şuan çok yoğun bir şekilde geliyor. Eşofmanlarda pahalı olunca eşofmanlarını atmayarak yaptırmak için getiriyorlar” dedi.
Ayrıca daha önce işlerin durma noktasına geldiği ayakkabı bakım ve tamir işleri yapan lostralarda da işler açıldı. Artan sıfır ürün fiyatları nedeni ile tüketicilerin sıfır ürün yerine tamire yöneldiğini söyleyen Ayakkabı ve benzeri tadilat ustaları ise, “Bizim işlerimiz daha önce de oldukça yoğundu. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler talebin çok daha yükselmesine ve farklı bölgelerden de talep almamıza yol açtı. İnsanlar sıfır ürüne kolay ulaşamıyor. Eskiden çantasının, ayakkabısının montunun fermuarı bozulanlar yenisini alırken şimdi tamir ettirmeye yöneldi. Sadece bizde değil bizim gibi diğer işyerlerinde de işler en az ikiye katlandı. Öte yandan artık her kesimden müşteriler tamire yöneldi. Alt gelir grubu da üst gelir grubu da geliyor” dedi.

BARAJ GAZETESİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —