Tarih: 01.07.2024 13:24

Ekmeğe, ulaşıma, elektriğe, akaryakıta zam: Asgari ücretliye yok!

Facebook Twitter Linked-in

Son günlerde zamlar peş peşe gelmeye başladı. Urfa’da ekmeğe daha sonra ulaşıma zam geldi. Asgari ücrete ise ara zam yapılmıyor. Bunun gerekçesi ise 'enflasyonu artıyor' olarak açıklanıyor.
Akaryakıt ve elektrik zammı sonrası iğneden ipliğe her şeye zam gelmesi kaçınılmaz olarak görülüyor. Ama maaşların yerinde sayması yine vatandaşın belini bükecek.
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK), meskenlerde kullanılan elektriğe 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 38 oranında zam yapıldığını bildirdi.
EPDK'dan yapılan açıklamada, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere elektriğe zam yapıldı.
Açıklamada, "Enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektör abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapılmıştır" denildi.
Ancak 'enflasyonu artıracağı' gerekçesi ile asgari ücrete ara zam yapılmama kararı alındı. Temmuz ayında memur ve emekliye zam yapılacak, asgari ücretli ise 17 bin TL maaş almaya devam edecek. Asgari ücret zammı ile zam alabilen özel sektör çalışanları da zamdan nasibini alamıyor.

TÜRKİYE'DE ASGARİ ÜCRET DÜŞÜK DEĞİLDİR
Öte yandan Habertürk canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücreti düşük olduğunu savunanlara katılmadığını ifade etti.
Gelişmekte olan ülkeleri örnek göstererek Türkiye'deki asgari ücretin düşük olmadığını ifade eden Bakan Şimşek, "Asya'daki ülkelere, Endonezya, Filipinler, Tayland'a bakın, bir de Latin Amerika, Brezilya, Şili, Kolombiya, Avrupa'da Bulgaristan, Macaristan, ile karşılaştırın. Polonya hariç, gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" ifadelerini kullandı.

FETHİ YAVUZTÜRK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —