Tarih: 22.11.2023 14:35

Demokrat İl Başkanı Polat'tan 'su fatura ücretlerine' tepki

Facebook Twitter Linked-in

v"Son günlerde her vatandaştan duyduğumuz şikayet su faturaları çok yüksek geliyor ve elektrik faturalarını geçti diyorlar."diyen Polat, şunları kaydetti:"Bu İktidarın bağda izi yok fakat üzüm yemekte inanılmaz bir iştahı var. Yüce Allah " Ben hayatı sudan yaratım " diyor.
Maalesef su gibi bir nimetti büyük bir külfet haline getirdiler. Şanlıurfa'ya Ağvıran köyünde ki kuyulardan Şanlıurfa'ya verilen çamurlu ve kurtlu sudan kurtarmak için Süleyman Demirel ve Necmettin Cevheri Şanlıurfa içme suyu tesisi ' nın temelini 9 Mayıs 1998 tarihinde attı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel törende yaptığı konuşmada, Fırat'ın insanlığa hizmet eder hale getirilişini anlatarak şunları söylüyordu: "... Fırat ocaklar söndürdü, canlar aldı, geçit vermedi ve bizim yüksek dağlarımızdan çıktı, sadece korku saçtı, tehdit ve tehlike oldu, zarar verdi senelerce çöllere aktı gitti.
Ama bu Fırat'ın kusuru değildi, onu medeniyetin hizmetine sokmak, insanlığın refahı, Saadetine hizmet eder hale getirmek, ülkemizin zenginliğine katkı yapmak hale getirmek, bölgenin kalkınmasının ana direği haline getirmek bilgi işsiydi, fen işsiydi ve nihayet kararlılık işsiydi. 40 sene aşağı yukarı bu çırpınmalarla geçmiştir. Fırat 'ın dilinden anlamak lazımdı; dilinden anlamak, işte bu tünelleri delip Fırat ' ı uslu uslu şu arkamızda ki kanaldan akar hale getirmekti, o yapıldı.
URFALILAR, FIRAT'TAN HAKLARINI ALMALIYDI !
Fırat'ı kim içmeliydi; topraklar mı içmeliydi, insanlar mı içmeliydi? Burada bir yarış mıydı?  Burada bir yarış yoktu; insanlar da susuzdu, bu topraklarda susuzdu, kuşlar da susuzdu. Fırat onların hepsine hizmet etmeliydi ve Fırat onların hepsine hizmet edecek kadar güçlüydü.
Ve neticede Harran Fırat'a kavuştu. Ama Şanlıurfalılar da, Şanlıurfa'nın içinde yaşayanlar, köylülerinde, kasabalarında yaşayanlar da Fırat'tan haklarını almalıydı. Bugün yaptığımız iş, buradan 200 milyon metreküp su alacağız ve bu suyu arıtacağız. Şanlıurfa ' da insanların ellerini, yüzlerini yıkamasına, içmelerine, temizlenmelerine, velhasıl uygarlığın en büyük nimetti olan sudan yararlanmalarına bu tesis hizmet edecek.
Kur 'an - ı Kerîm de Cenab - ı Allah, ' Hayra olan her şeyi sudan yaratık " buyuruyor. Fırat buradan akıp gidiyor, nihayet Fırat ' ın bir kolu haline gelen kanal burada, Şanlıurfa burada susuz. Bu olmaz dı, isyanımız buna idi. Biraz geciktik ama netice itibariyle buraya geldik. Şimdi burada 20 trilyonluk bir proje başlıyor, bu yuzmilyon dolar eder ve fevkalâde önemli bir proje; bu proje bu meseleyi halledecektir, hal yoluna girmiştir. Urfa'ya büyük hizmet yapılmış oluyor, Urfa'ya yapılan hizmet, bütün Türkiye ' ye yapılmış oluyor."
Şehrin içme suyu ihtiyacı için Şanlıurfa Tünelleri çıkışından alınacak suyun 270 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisine bağlanmasını öngören proje 2002 yılında tamamlanacak. Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü' nce yürütülen proje ile halen yılda 36.5 milyon metreküp su verilen kente, ilave olarak yılda 99 milyon metreküp su sağlanacak. Mart 1999 yılında ihale edilen ve 18 Haziran 2001' de tamlaması ön görülen Arıtma Tesisi 1. Kısım inşaatının, Aralık 1999 fiyatlarıyla 15 trilyon 240 milyon liraya mal olacağı hesaplanmıştı. Şanlıurfa içme suyu projesi Arıtma Tesisi 2 kısım işlerinin, 2005 yılı sonrasında gerçekleştirilmesi programlanmıştı.
Şanlıurfa İçme suyu projesi için, İslam Kalkınma Bankasından 19 milyon 200 bin dolar kredi sağlandı. Böyle devasa bir projeyi sayın Süleyman Demirel ve Sayın Necmettin Cevheri Şanlıurfa ' lıların hizmetine sokmak için çaba sarf ettiler. Maalesef bu sudan, bu nimetten milletimiz su fiyatlarının yüksek olması ve gelen faturaların bütçesini zorladığı için ellerini, yüzlerini yıkaması, içmesi, temizlenmesi, hayvanına,ağaçlarına vermesi için zorluk çekiyor ve uygarlığın nimetinden yeteri kadar faydalanmaktan korkar hale geldi. Yetkililere buradan soruyoruz bu tesise beş kuruş ne para harcadınız ve ne de borç ettiniz.
Hazıra kondunuz neden su fiyatlarını yükselttiniz? Bu uygarlık nimetinden insanların daha fazla faydalanması için su fiyatlarını tekrar gözden geçirin.."
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —