Tarih: 12.02.2024 14:41

Çocuğa cinsel istismar iddiası meclise taşındı

Facebook Twitter Linked-in

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Viranşehir ilçesinde 64 yaşındaki Ahmet Ö.’nin 13 yaşındaki çocuğa defalarca cinsel istismarda bulunduğu ifade ederek Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, “Olayda adı geçen Ahmet Ö.’nün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasının gerekçesi nedir? Diye sordu.
 Milletvekili Ömer Öcalan yazılı soru önergesinin tamamı ise şöyle;
Urfa Viranşehir’de 2018’de 13 yaşında olan bir çocuğun, aynı mahallede yaşayan Ahmet Ö.’nün (64) defalarca cinsel istismarına maruz kaldığı, failin çocuğa istismar uyguladığı süreçte çocuğun fotoğraf ve videolarını çektiği, hatta gizli bir uygulamadan bu fotoğraflarla oynayarak bunlar üzerinden çocuğa şantaj uyguladığı, yaşadıklarının etkisiyle farklı davranmaya başlayan çocuktaki değişimi fark eden ailenin olayın üzerine gitmesiyle çocuğun yaşadıklarını ailesine anlattığı, ailenin şikayeti üzerine Ölçer’in gözaltına alındığı, failin ele geçirilen telefonunda çocuğa ait zorla çekilen görüntü ve fotoğrafların çıktığı. Çocuk İzleme Merkezi’nde (ÇİM) ifadesi alınan çocuğun, sistematik bir şekilde tacize ve istismara maruz kaldığının ortaya çıkması olayı o dönem basına yansımıştır.
Olayın ardından, 12 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar suçlamasıyla tutuklanan Ahmet Ö. 2020 yılında “azami tutukluluk sürecinin aşılması” gerekçesiyle adli kontrol şartıyla tahliye edilmiştir.
Viranşehir Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama devam ederken Ahmet Ö.’e 12 yaşını tamamlamamış çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan indirimsiz 20 yıl, müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak suçundan 2,5 yıl, şantaj cebir veya tehdit kullanmak suretiyle konut dokunulmazlığını ihlali suçundan 9 ay hapis cezası verildiği ancak adli kontrol şartına uymayan Ahmet Ö., hakkında 2023’te yakalama kararı çıkarıldığı. Yakalama kararından 6 ay sonra Ocak 2024’te Urfa’da gittiği bir hastanede GBT kontrolü sırasında yakalanarak cezaevine gönderildiği belirtilmiştir.
Ahmet Ö.’nün avukatı dosyayı İstinaf Mahkemesine taşımış, mahkemenin iyi hal indirimi uygulanması istemiyle dosya bozulmuş, 5 Şubat 2024’te Viranşehir Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanması yapılan faile, iyi hal indirimi uygulandığı bildirilmiştir.
1. Olayda adı geçen Ahmet Ö.’nün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasının gerekçesi nedir? Adı geçen sanığa İyi Hal İndirimi uygulanmasının gerekçesi nedir? Doğru bir uygulama mıdır?
2. Çocuk istismarı failine yönelik İyi Hal İndirimi kararının benzer davalar için emsal oluşturmamasına yönelik bakanlığınızca herhangi bir önlem alınacak mıdır?
3. Son 5 yılda Urfa’da kaç çocuk istismarı vakası yaşanmıştır? Çocuk istismarı ilgili kaç kişi ceza almıştır? Kaç dava için takipsizlik kararı verilmiştir?
4. Bakanlığınızca çocuk istismarı vakalarını engellemek için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Hangi çalışmalar yapılmaktadır?
5. İstismara maruz kalan çocukların psiko-sosyal destek ve rehabilitasyonu için bakanlığınızca herhangi bir hizmet verilmekte midir? Ne gibi hizmetler verilmektedir?
6. Urfa ilinde ve ülke genelinde şu an devam eden kaç çocuk istismar ve tecavüz vakası dosyası vardır? Urfa ilindeki adı geçen çocuk istismarı vakası ile ilgili yargı süreci nasıl işlemektedir?

BARAJ GAZETESİ

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —