Tarih: 02.08.2023 10:29

'Çiftçinin kullandığı mazotta ÖTV kaldırılsın'

Facebook Twitter Linked-in

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Eski Şube Başkanı Abdullah Melik, Tarımda kullanılan ÖTV'nin biran önce kaldırılması gerektiğini dile getirdi. 

 

Çiftçinin bu konudaki taleplerinigündeme getiren Melik, mazot vergisinin üreticiye verilen desteğin yüzde 70’ine denk geldiğini vurguladı, enerji ve mazottan alınan ÖTV, KDV, vergi ve fonların acilen kaldırılması gerektiğini savundu. 

 

Akaryakıt ürünlerine yapılan zamların Urfa'da da tarımı olumsuz etkileyeceğini, tarımda kullanılan enerji, yakıt ve gübre gibi ana ürünlerde mutlaka sübanseye gidilmesi gerektiğini dile getiren Melik, çiftçinin bu anlamdaki taleplerini anlatırken, şu yorumu yaptı: 

 

‹›Çiftçinin üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 20’sini mazot ve enerji oluşturmaktadır. Geliri düşük olan üretici mazot ve enerji fiyatına yetişemiyor. 

 

Girdi maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle zor şartlar altında üretim yapan Urfa çiftçisi mazota yapılan ÖTV artışıyla birlikte üretime devam edemeyecek duruma gelmiştir.  

 

Mazot ve enerji bir üretim aracıdır. Tüketim aracı değildir. Bu nedenle mazot ve enerji tarımda özel tüketim olarak düşünülmemelidir.

 

Lüks tekne sahiplerine ÖTV’siz yakıt verilirken çiftçiden iki kat vergi alınıyor.

 

Motorinin 1 litre satış fiyatının bir ayda %50,8, 1 litre motorindeki toplam verginin bir ayda %127 arttı. 1 Temmuz’da 1 litre motorinin satış fiyatı 24,7 TL idi. Bir ay sonra yani 1 Ağustos’ta 1 litre motorinin pompa satış fiyatı 37,27 TL’ye yükseldi. Yani motorine bir ayda %50,8 zam geldi.

 

Üre gübresi ise bir ayda yüzde 33 oranında arttı. 

 

1 dönüm pamuk için 15 litre mazot harcanmaktadır. Maliyetler artarken ürün fiyatlarının aynı ölçüde artmaması üreticiyi tarımdan uzaklaştırmaktadır 

 

Hükümetin girdilerdeki artışı dikkate alarak çiftçilere dönük destekleri arttırmasını talep ediyoruz. Aksi halde çiftçi üretimden uzaklaşacak, dışarıya daha fazla bağımlı hale geleceğiz''
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —