Tarih: 28.03.2024 14:17

“Can güvenliğimiz yok”

Facebook Twitter Linked-in

Urfa’da 20 yıllık taksici esnafı Derviş Çiftçi mesleklerinin zorluklarını anlattı. Derviş, dışarıdan bakıldığında kolay gibi görülen taksicilik mesleğinin aslında birçok zorluğu bulunduğunu ve taksicilerin ne can ne de mal güvenliklerinin olmadığını söyledi.
Yasal olmadığı için araçlarında kendilerini güvende hissedebilecekleri sopa ve benzeri bir araç bulundurmadıklarını söyleyen taksici esnafı Derviş Çiftçi, taksi duraklarında telsiz sistemi de olmadığını söyledi. Araçların çoğunda takip sisteminin de bulunmadığını kaydeden Çiftçi, başlarına bir olay geldiğinde ne duraktaki arkadaşlarını ne de polisi olay anında bilgilendiremediklerini, tek güvencelerinin müşterinin vicdanı olduğunu kaydetti.
BAZI MÜŞTERİLER YOLCULUK ÜCRETİNİ ÖDEMEDEN KAÇIYOR
Söz konusu bununla ilgili bir çağrıda bulunan Çiftçi, “Araçlarımızda bir kamera sistemi olursa çok iyi olur. Buradan Şoförler Dernek Odasına, Taksiciler Dernek Başkanına, Ulaşım Müdürüne, Emniyet Müdürüne ve ilgili tüm kurumlara sesleniyorum; Urfa’da hiçbir taksici esnafının can güvenliği yoktur. Aracımıza binen şahısların sürekli olarak hakaretlerine maruz kalıyoruz. Artık bazı müşteriler yolculuk ücretini ödemeden kaçıyor. Polise şikayetçi olduğumuzda bir sonuca ulaşamıyoruz. Can güvenliğimiz ise bulunmuyor. Gece güvenmeyerek arabamıza almadığımız müşteri olduğunda dahi müşteri seçtiğimiz gerekçesiyle ceza alıyoruz. Ne yapalım, canımızı korumak adına müşteri seçmeyelim mi? Taksiye biniyor, gitmek istedikleri yere geldiğinde de ‘Abi evden parayı alıp geleyim.’ deyip kaçıyor. Kimisi de ‘Ücretini IBAN’a gönderdim. 5 dakikaya hesabına geçer.’ diyerek iniyor. Ne giden parayı getiriyor ne de hesaba para geçiyor. Olan yine taksiciye oluyor” dedi.
TAKİP SİSTEMİ YAPILABİLİR
Son dönemlerde gündemden düşmeyen kurşungeçirmez cam önerisine de değinen Çiftçi, “Takip sistemi yapılabilir. Böylece hem şoförün hem de müşterinin can güvenliği sağlanabilir. Ön koltuklar ile arka koltuklar arasına camlı koruma bölme sistemi yapılabilir. Araç içine ses ve görüntü kaydı yapılabilecek cihazlar konulabilir. Araçların emniyetli sağlam olması da önemli tabi. Çünkü her an her yerde ne olacağı belli olmuyor” ifadelerini kullandı.

BARAJ GAZETESİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —