Tarih: 06.06.2023 16:37

'Beklentileri karşılayın, çiftçi artık gülsün'

Facebook Twitter Linked-in

Şanlıurfa’da hububat hasadı devam ediyor ancak fiyat halen açıklanmış değil.  Serbest piyasada buğday ve arpa maliyetine alınıyor. Şu an serbest piyasada kalitesine göre buğdayın kilogram fiyatı 6,5 ile 7 lira arasında.. Arpanın kilogram fiyatı ise 4,5 liradan başlayıp 5 liraya kadar çıkıyor. 

Üretim maliyeti çok yüksek. Şu anda 1 kilo buğday 7 lira 11 kuruşa mal oluyor. Üreticiler, Bakanlığın taban fiyat belirlerken bu gerçeği dikkate almasını talep ediyorlar.

Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar'a göre, TMO’nun bir desteği olmazsa gelecek yıl çiftçi ekimden vazgeçebilir. '

'LÜTFEN ÇİFTÇİYİ GÜLÜMSETİN'

'Yeni Kabinede Tarım ve Orman Bakanı görevini devralan Sayın İbrahim Yumaklı'ya yeni görevinde başarılar dilerken kendilerinden ilk icraat olarak çiftçinin yüreğine dokunacak bir rakamla hububat alım fiyatlarını açıklamasını bekliyoruz. Sayın Bakanım; çiftçiyi gülümsetmenizi temenni ediyoruz'' diyen İpar, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“ Dünya piyasasında buğday fiyatları düşüşe geçti. İç piyasada da fiyatlar düşüş eğiliminde. Şu an piyasada oluşan fiyatlar maliyet fiyatları, biz ise buğdayda kilo başına 12 lira artı 1 lira destek talep ettik. Bölgede arpa hasadı başladı ve fiyat da çok düşük. Bu durumda borcu olan çiftçi elindeki ürünü bu fiyatlara satmak zorunda kalacak. Hasat edilen ürünü bekletirse ambar kirası ve diğer maliyetlerle karşılaşacak. Hükümetin iyi bir fiyat vermesini bekliyoruz. Diğer yandan tüccarlar bile doğru düzgün fiyat veremiyor ve alıp almakta tereddüt ediyor . Çiftçinin tek avantajı bu yıl yağışların iyi olması.

Buğday stratejik bir ürün. Arpa da stratejik bir ürün, fiyatı şu an 5 lira civarında ve düşük bulunuyor. Diğer yandan TMO’nun piyasaya güvence vermesi açısından emanet alımları başlattığı açıklaması olumlu. Bunu biraz daha yaygınlaştırıp, belli bir avans ödemesi yapsa ve aylık olarak fiyatını piyasaya göre düzenlese çok iyi olur.''

Önceki sezon ise fiyatlar 6 Haziran’da açıklanmıştı. Sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 lira ve 1000 lira prim, arpaya ise ton başına 5 bin 500 lira ve 500 lira prim ödemesi yapılmış, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday alım fiyatını ton başına 400 TL, arpada ise 200 TL artırarak güncellemeye gitmişti. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —