Bayramda et tüketirken mangal kullanımına dikkat

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı: "Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin".

Bayramda et tüketirken mangal kullanımına dikkat
SAĞLIK 15.06.2024 20:15:00 0

Bayram dönemlerinde rutin beslenme düzeninin büyük ölçüde değişmesi kaçınılmaz olsa da bu değişimlerde aşırıya kaçılması bayram keyfinizi yarıda bırakabilir. Tatlı ve et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda ise çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, Kurban Bayramı’nda doğru beslenme önerilerinde bulunarak diyabet hastalarına şeker tüketiminde aşırıya kaçmamaları; hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile benzer kronik hastalığı olan kişilere ise et tüketimini kontrollü yapmaları gerektiğini hatırlattı. Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerinde de bulundu.


 

Etleri, sebzelerle pişirin


 

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin bir besin olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, üzerinde görünen yağlı kısım etten ayrılsa bile kırmızı etteki ortalama yağ oranının yüzde 20 olduğunu söyledi. Kronik hastalığı olan bireylerin yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Özbingül Arslansoyu, etlerin haşlama ya da ızgara şeklinde tüketilmesine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı: “Etler haşlama ya da ızgara tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Etler E ve C vitamini içermez. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi gerekir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğini sağlayacak hem de bazı minerallerin vücut tarafından emilimini arttıracaktır.”


 

Mangalın ısısına dikkat edin


 

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda pişirilen etlere uygulanan yöntemin çoğunlukla yanlış olduğunu belirtti. Yanlış pişirme yöntemlerin ette kanserojen maddelerin oluşmasına sebep olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etin yüksek sıcaklıkta pişip yanması sonucunda heterosiklik, aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) denilen kanserojen maddelerin ortaya çıktığını belirtti. Özbingül Arslansoyu, bu maddelerin etten ateşe damlayan yağlar nedeniyle çıkan dumanın etle temasından oluştuğunu belirtti.


 

Etlerin baharat ve otlarla marine edilmesi kanserojen madde oluşumunu azaltıyor Yüksek ateşin ette kanserojen maddelerin açığa çıkmasına ve B grubu vitaminlerin kaybına yol açtığını söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalın harlı ateşte yapılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafenin bulunması gerektiğini ve etlerin alevle yakılarak pişirilmemesi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, “Pişirme öncesi etlerin bazı baharat ve otlarla marine edilmesi kanserojen madde oluşumunu azaltır. Bu yüzden etlerinizi marine edin. Mangal ve ızgaralarınızı her kullanımdan sonra çok iyi temizleyerek, oluşmuş kanserojen maddelerin bir sonraki yemeğinize aktarılmasını önleyin. Ateşe damlayan yağ ile açığa çıkan kanserojen maddelerin oluşumunu azaltmak için yağlı etlerden kaçının.”


 

Etleri tüketmeden önce dinlendirin


 

Özellikle Kurban Bayramı’nda çok sayıda hayvanın kesilmesi ile kesim öncesi ve sonrasında gereken kontrol ve hijyen kurallarına uyulmaması ile hastalıkların ortaya çıktığını söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, kurbanlık hayvanın kesiminden sonra “rigor mortis” adı verilen ölüm sertliğinin ortaya çıktığını ve etlerin bekletilmeden bu sertlikle tüketilmesi durumunda midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara yol açacağını belirtti. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu şöyle devam etti: “Bunu önlemek için etler kesildikten hemen sonra 5-6 saat serin bir yerde (14-16 C), sonrasında 18-19 saat da buzdolabında bekletilmeli. Böylece etler, toplamda 24 saat bekletildikten sonra tüketmelidir. Etler kesinlikle çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmemeli, büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetinde, buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay muhafaza edilebilmektedir. Kıyma olarak saklanacaksa bu sürenin daha da kısa olduğunu unutmayın. Etler dondurulduktan sonra buzdolabında çözdürülmeli, çözünen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.”


 

Bayram günü için beslenme önerileri şöyle:


 

"Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın,


 

Az ve sık aralıklarla beslenin,


 

Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin,


 

Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun,


 

Bol su tüketin,


 

Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin,


 

Fiziksel aktivitenizi arttırın".



 

Bayramda et tüketirken mangal kullanımına dikkat

İHA
 


Ekmeğe, ulaşıma, elektriğe, akaryakıta zam: Asgari ücretliye yok!

Yine yorgun mermi vakası: Bu kez araca isabet etti

Çiftçilerden elektrik kesintisi protestosu

Urfa'nın üç ilçesi için uyarı

En başarılı iller açıklandı: Şanlıurfa bu kez şaşırttı

Berber ve kuaförlerde yeni dönem

Toplu ulaşıma beklenen zam geldi!

Urfa’da 6 iş cinayeti!

Tanal: İşletmeler kapanacak, işten çıkarmalar olacak!

Otoyolda yarış yapan motosiklet sürücülerine ceza yağdı

Uzmanlar uyarıyor: "Mantar enfeksiyonlarında artış görüyoruz, tedaviye direnç söz konusu"

"Üzerine temiz havlu sermeden şezlong kullanmayın"

Uzm. Dr. Banu Ertürk hasta kabulüne başladı

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Akagün: “İç mekanlarda klima kullanırken gözlerinizi koruyacak şekilde oturun”

Uzmanı uyardı: "Gereğinden fazla et ve tuz tüketimi böbrek sağlığını etkiliyor"

Öğrencilere yaz tatilinde neler yapabileceğiyle ilgili öneriler

Bin 300 rakımda mavi ladin bahçesi kurdu, dünya devleriyle rekabet ediyor

Üzüm bağını yaban mersini bahçesine çevirdi

Aylıkları 45 bin liraya geliyor, ancak sayıları her geçen yıl azalıyor

Otomobil devrildi: 1 ölü, 4 yaralı

İntihar girişimi

Alkol ve gürültü denetimi yapıldı

Otomobilin çarptığı 10 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Kontrolden çıkan otomobil duvara çarptı: 1 ölü

Girdiği gölde gözden kaybolan şahsın arama çalışmasına ara verildi

Çobanla tarla sahibi tartıştı, aynı aileden 3 kişi ağır yaralandı

Çıkan orman yangınıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Olaylar dindirilemiyor, olaylarda 10 polis yaralandı

Silahlı çatışma: 2 yaralı

Güvenlik önlemleri artırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ekmeğe, ulaşıma, elektriğe, akaryakıta zam: Asgari ücretliye yok!

Yine yorgun mermi vakası: Bu kez araca isabet etti

Çiftçilerden elektrik kesintisi protestosu

Urfa'nın üç ilçesi için uyarı

En başarılı iller açıklandı: Şanlıurfa bu kez şaşırttı

Berber ve kuaförlerde yeni dönem

Toplu ulaşıma beklenen zam geldi!

Tanal: İşletmeler kapanacak, işten çıkarmalar olacak!

Koruyucu aile olan Doğan çifti, koruyucu ailenin önemini ve hayatlarına kattıklarını anlattı

Yavru kargaya bebek gibi bakıyorlar<

Ali Delioğlu : Uzun bir süredir affımı istemiştim !

Ali Delioğlu, görevden alınacak mı?

Dosyada Emine Şenyaşar'ın 'Adalet' talebi de var

Urfa DEM Parti’den ‘Birecik’ açıklaması

Birecik Belediyesi’nde şok istifa

Urfa’da cinayetten 26 yıl hüküm yiyen kişi yakalandı

Urfa’da aranan kişilere operasyon: 15 gözaltı

YSK 2’si il olmak üzere 11 seçim çevresi için yapılan itirazları karara bağladı

ABD’den Türkiye’ye arabuluculuk talebi

YRP, Siverek için olağanüstü itirazda bulundu

Viranşehir'li Deniz, Almanya Milli Takım Kadrosuna Seçildi.

Şanlıurfaspor'da geleceğin yıldızları seçiliyor

Kervana Kemal Tosun da eklendi

Heyecanlandıran paylaşım! Gemileri yaktı geliyor

Emre Demir sesleri

Cihat Arslan, Urfaspor'dan ayrıldı iddiası

Şanlıurfaspor'da görev dağılımı belli oldu

Şanlıurfaspor’a bir veda daha

Süleyman Can Durmuş bir kez daha göğsümüzü kabartı

Kongre öncesi flaş sözler

Urfa’da 6 iş cinayeti!

Otoyolda yarış yapan motosiklet sürücülerine ceza yağdı

Otomobil devrildi: 1 ölü, 4 yaralı

İntihar girişimi

Alkol ve gürültü denetimi yapıldı

Otomobilin çarptığı 10 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Kontrolden çıkan otomobil duvara çarptı: 1 ölü

Girdiği gölde gözden kaybolan şahsın arama çalışmasına ara verildi

Çobanla tarla sahibi tartıştı, aynı aileden 3 kişi ağır yaralandı

Çıkan orman yangınıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16