Bayramda dağıtılacak etleri poşetlemeyin: Sıcaklardan yarım saatte bile bozulabilir

Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, “Aksi takdirde yarım 1-2 saatte hemen bozulabilirler. Bu yüzden uygun kap ya da soğutucu termosa koyun” dedi.

GÜNDEM 13.06.2024 10:54:00 0
Bayramda dağıtılacak etleri poşetlemeyin: Sıcaklardan yarım saatte bile bozulabilir

Kurban Bayramına özel etlerin nasıl muhafaza edileceği konusunda çeşitli uyarılarda bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Muhsin Öztürk, dağıtılacak etlerin kesinlikle poşetlenmemesi gerektiği konusunda uyardı. Yaşanan 30 derece üstü sıcaklıkların zararlı mikroorganizmaların hızlı üremesine yol açacağı için çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, “Aksi takdirde yarım 1-2 saatte hemen bozulabilirler. Bu yüzden uygun kap ya da soğutucu termosa koyun” dedi.


 

Kurban Bayramı geldi. Bu yıl 30 derecenin üstünde sıcaklara denk gelen bayram günlerinde, kesilen kurban etlerinin nasıl muhafaza edileceği ise oldukça önemlidir. Türkiye’de etlerin yüzde 15’inin Kurban Bayramı’nda üretildiğini belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Muhsin Öztürk, “Bu önemli bir miktarı oluşturmaktadır. Bu yüzden kesilen kurban et ve sakatatı doğru muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde hem ekonomik kayıp hem de besin değeri açısından olumsuz bir durum ortaya çıkacaktır. Bilindiği gibi et hem pahalı, değerli bir besin maddesi olup hem de çok çabuk bozulduğundan içindeki tüm besin değerlerini kaybedecektir” açıklaması yaptı.


 

“Etler en az 5-6 saat, 15-20 derecelik ortamda dinlendirilmelidir”


 

Öncelikle kesilecek hayvanın sağlıklı olması gerektiğine değinen Dr. Öztürk, “Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerince veteriner sağlık raporlarının kontrol edilmesi, küpeli ve kimlikli olması, yasal şartlarda satış yerlerine gelmesi birinci şarttır. Hijyenik kesim yerlerinde kesilmeleri de önemli olup etlerin sağlığı buna bağlıdır” dedi.


 

Kesilen kurban etleri öncelikle dinlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Öztürk, “Kurban olarak kesilen sığır, koyun ve diğer hayvanların etlerin sıcaklığı, 30 derecenin üzerindedir. Hemen hemen bizim vücut ısımıza yakın olan sıcak etin soğutulması gerekir. Neden? Çünkü o ısıda mikroorganizmalar hızlı ürüyor. Mikroorganizmaların optimum üreme ısısı 37’dir. O yüzden etlerin dinlendirilmesi 15-20 derecelik ısı ortamında yapılmalıdır. Bu yüzden; klima açılan ortamda ya da soğutma tertibatı olan mezbahada bekletebilirler. En az 5-6 saat dinlendirilmelidir. Böylece doğranması ve pişmesi de kolay olacaktır. Lezzetini de muhafaza edecektir” şeklinde konuştu.


 

“Etimiz hemen yeşillendi şikâyeti çok fazla geliyor”


 

Dinlendirilen etin buzdolabına alınması gerektiğini söyleyen Dr. Öztürk, “Hemen tüketilmemelidir. İhtiyaca göre porsiyonlanan etlerden verilecekleri öncelikle dağıtın. Kendi ihtiyacınızı da belirledikten sonra etleri muhakkak soğuk ortama alın. Buzdolabı ısısı +4 derecedir. Uzun süre muhafaza edilecekleri ise -18 derecede dondurarak saklayın. Kavurma yapma gibi eti muhafaza etme yöntemlerini de uygulayabilirsiniz” dedi.


 

Dr. Öztürk, “Dinlendirilen etin uygun şartlarda, parçalanması, dağıtılması ve tüketime sunulması gerekir. Dağıtılırken özellikle şuna dikkat edin; genellikle etler paylanır ve poşetlere koyularak taşınır, dağıtılır. Etler uzun süre poşetlerde kalmamalıdır. Uygun kaplara ya da termosa konularak dağıtılması doğrudur. Böylece etler mikroorganizmalarla kontamine yani bulaşma olmaz, temiz olur. Şu anda 30 derecenin üstünde sıcaklıkları yaşıyoruz. Bu sıcaklarda etin poşette 1-2 saat kalması bile bozulması için yeterli olacaktır. Şu şikâyetler bize çok geliyor; ‘kurbanı kestirdik, etimizi aldık ve çok hızlı sürede eve geldik ama et yeşillenmiş, kokusu da değişmiş.’ Bu yüzden bu sıcaklarda yarım saati, 1 saati hafife almayın. Hiç bekletmeden etleri soğutucu termosta taşıyın” açıklaması yaptı.


 

“Üst üste buzdolabına yığmayın”


 

Etlere temas ederken de hijyen kurallarının çok önemli olduğuna değinen Dr. Öztürk şunları söyledi:


 

“Ellerde eldiven kullanılması önemli. Çünkü etteki parazitler, mikroorganizmalar deride çeşitli iltihaplanmalara neden olabiliyor. Etler serin yerde parçalanmalıdır. Mümkünse klimayı açın. Parçalanan etleri derhal buzdolabına alın. Etleri buzdolabına koyarken üst üste yığmayın. Hepsini soğuk havayı alacak şekilde yerleştirin.”



 

Bayramda dağıtılacak etleri poşetlemeyin: Sıcaklardan yarım saatte bile bozulabilir

İHA
 


Atatürk’ün ruhunun özgür kaldığı İzmit’te anlamlı proje

“Çalışanın ve emeklinin omuzları, bu kadar yanlış politikanın faturasını, yükünü çekemez

Tepkiler şimdiden çığ gibi: Urfa’da olmayan elektriğe zam yapmak..!

Sıcaktan bunalan çocuklar çözümü süs havuzunda buldu

Yeni turizm tesisleri hizmete açılıyor

Urfa’da ki o mağazada izdiham: Kadınlar güzelliği için yarıştı!

Elektriğe dev zam!

Emekliler isyan ediyor: Emekli maaşı yetmiyor, ek iş zorunlu oldu

Fahrettin Koca istifa etti' iddiası

Paylaştığı video sonrası yakalanarak gözaltına alındı

Ali Delioğlu : Uzun bir süredir affımı istemiştim !

Ali Delioğlu, görevden alınacak mı?

Dosyada Emine Şenyaşar'ın 'Adalet' talebi de var

Urfa DEM Parti’den ‘Birecik’ açıklaması

Birecik Belediyesi’nde şok istifa

Urfa’da cinayetten 26 yıl hüküm yiyen kişi yakalandı

Urfa’da aranan kişilere operasyon: 15 gözaltı

YSK 2’si il olmak üzere 11 seçim çevresi için yapılan itirazları karara bağladı

ABD’den Türkiye’ye arabuluculuk talebi

YRP, Siverek için olağanüstü itirazda bulundu

Şanlıurfaspor'da geleceğin yıldızları seçiliyor

Kervana Kemal Tosun da eklendi

Heyecanlandıran paylaşım! Gemileri yaktı geliyor

Emre Demir sesleri

Cihat Arslan, Urfaspor'dan ayrıldı iddiası

Şanlıurfaspor'da görev dağılımı belli oldu

Şanlıurfaspor’a bir veda daha

Süleyman Can Durmuş bir kez daha göğsümüzü kabartı

Kongre öncesi flaş sözler

Kongre öncesi flaş sözler

Türkiye gri listeden çıkarıldı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Türkiye’nin, Gri listesinden çıkması olumlu bir gelişmedir”

EPDK açıkladı: Elektriğe yüzde 38 zam

Coğrafi işaretli Keles kirazında 22 bin ton rekolte bekleniyor

Tohumluk buğday hasadı başladı: 4 bin 500 ton üretim bekleniyor

Yaban mersini hasadı başladı

Sıcak yaz günlerinde güneşe dikkat: "Gözlerinizi UV ışınlarından koruyun"

Yüzlerce boğulma vakasına müdahale eden profesör uyardı: "Bu yaz boğulayazma"

Estetikte cerrahide yaz trendleri:

Gezmek için 8 bin 800 kilometre uzaktan geldiği Konya’da şifa buldu

Çölyak hastalarına müjde

Halk plajları doldu, ’beach’lerde şezlonglar boş kaldı

Atatürk’ün ruhunun özgür kaldığı İzmit’te anlamlı proje

"Serinlemek isterken kalp krizi geçirmeyin"

Otomobil yaşlı kadına çarpıp kaçtı

Korkutan yangın

Türkiye’nin bamya üretim merkezinde hasat başladı

Benzinle kendini yakmaya çalıştı

İki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Demans ve ALS hastalarına umut olacak çalışma

“Çalışanın ve emeklinin omuzları, bu kadar yanlış politikanın faturasını, yükünü çekemez

Şanlıurfaspor'da geleceğin yıldızları seçiliyor

Durdurulan araçta uyuşturucu ele geçirildi

Tepkiler şimdiden çığ gibi: Urfa’da olmayan elektriğe zam yapmak..!

Sıcaktan bunalan çocuklar çözümü süs havuzunda buldu

Yeni turizm tesisleri hizmete açılıyor

Urfa’da kayıp kadın her yerde aranıyor!

Urfa’da ki o mağazada izdiham: Kadınlar güzelliği için yarıştı!

Elektriğe dev zam!

Emekliler isyan ediyor: Emekli maaşı yetmiyor, ek iş zorunlu oldu

Yükleniyor