Tarih: 10.07.2023 09:42

Bağ-Kurlular sabırsızlıkla bekliyordu. O Haber geldi

Facebook Twitter Linked-in

Asgari ücrete yapılan yüzde 34 oranındaki zamdan sonra milyonlarca emekli ve memur, altı aylık enflasyon oranlarının açıklanması için gün saymaya başlamıştı. Bu ay 5 Temmuz tarihinde  Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından, emeklilere yapılacak  zam oranı belli oldu.

Memurlarda emekliler gibi kendi maaşlarında yapılacak olan düzenlemeleri heyecanla bekledi. Yaşanan gelişmelerin ardından memur maaşlarına 8 bin 77 TL zam yapıldığı açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise seçimlerden önce Bağ-Kur prim eşitlemesinin yapılacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 6 Mayıs tarihinde prim eşitlemesinin yapılacağını teyit etmişti.

GÜN SAYISI BELİRLENDİ

Bağ-Kur’lular tarafından merakla beklenen haber geldi. Meclise sunulan torba yasa teklifinde SSK ve Bağ-Kur için prim eşitlemesine dair düzenleme yer alacak. Buna göre Bağ-Kur’lular için prim ödeme gün sayısı da 7200 olarak netlik kazandı. Bağ-Kur sigortalıların prim ödeme sayısı daha önce en az dokuz bin gündü. Bağ-Kur’lular da uzun süredir prim günleri için bir eşitliğin getirilmesini talep ediyor ve bekliyordu. Altı aylık enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından meclise sunulan torba yasa teklifi ile Bağ-Kur’luların bu talebi de gerçekleşmiş oldu. 9 binlik prim gün sayısı artık 7200 güne düşürülüyor.

EMEKLİ OLMA ŞARTLARI

Yapılacak olan düzenlemeye göre kadın Bağ-Kur’lular için en az 7200 gün prim ödenmesi gerekiyor. Erkek Bağ-Kur’lular için de en az 9 bin gün prim ödemesi gerekiyor. Bağ-Kur şartlarında kadınlar için kısmı emeklilik yaşı ve erkekler için kısmı emeklilik yaşı elli olarak belirlenmiştir. Buna ilaveten on beş yıl sigorta ile beraber 5400 gün prim ödeme süresi de gerekli olacak. Bu düzenleme ile Bağ-Kur’dan emekli olma süresi beş yıl öne çekilmiş oluyor. Bağ-Kur sigortalılarının emekli olabilmesi için prim günün tamamlanmış olması ve prim borcunun da bulunmaması gerekiyor. Prim borçlarını ödemek isteyen Bağ-Kur’lular yapılandırma haklarından da yararlanabilmektedir. Kadınların üç çocuk için 6 yıl, erkeklerin ise askerlik dönemi baz alınarak, borçlanma hakları da bulunuyor.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —