Tarih: 28.06.2023 17:27

Anız yakmaktan vazgeçemiyorlar

Facebook Twitter Linked-in

Tarım geleceğine ve toprağa verdiği zarar kadar, toprakta bulunan canlılarında diri diri yakılmasıyla tartışma konusu olan anız yakmalar, yetkililerin tüm uyarılarına ve bilgilendirmelerine rağmen Urfa ve ilçelerinde bu sene de devam ediyor.
Urfa’nın Viranşehir ilçesinde gündüz saatlerinde hububat tarlasında başlayan anız yangınları, ilçenin üzerinde kara bulutlar oluşmasına sebep oldu.
Anız yakmanın topraktaki organizmaların yok olmasına neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu sebeple ürünün kalitesinde ciddi düşüşler oluştuğunu belirtiyor. Ancak yapılan tüm ikazlara rağmen yer yer anız yangınlarının başlaması, ciddi önlemlerin alınmadığı yorumlarını da beraberinde getirdi.
YETKİLİLERİN BUNA BİR SON VERMESİNİ İSTİYORUZ
Anız yakılmasından şikâyet eden vatandaşlar ise, “Anız yakma çevreye gerçekten çok zarar veriyor. Bu anızların yakılmasıyla şehir merkezine gelen yanık anız parçaları gerçekten bizi ve çevreyi rahatsız ediyor. Hatta çarşı merkezine dahi geliyor. Biz anız yakılmasına dur denilmesini istiyoruz. Yetkililerin buna bir son vermesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan anızların hem toprağa, hem ürüne hem de barındırdığı canlı varlıklara çok büyük zarar verip, tehdit oluşturduğu ile ilgili yapılmış pek çok bilimsel çalışma da mevcut. Bazılarını sıralarsak çalışmalarda; "Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden oluyor. Toprak organik maddesi yok edildiğinden, toprak verimliliği azalıyor, canlılarının beslenme ortamı yok ediliyor. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalıyor ve zamanla toprağın verimliliği düşüyor. Verimli tarım toprakları zamanla verimsiz çorak topraklar haline geliyor. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu da artırıyor, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok oluyor. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalıyor" deniliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —