Tarih: 26.08.2023 16:50

Altınbaş, Usta Öğreticilerin sorunlarını Bakan Tekin'e iletti

Facebook Twitter Linked-in

Şanlıurfa Usta Öğreticiler Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Altınbaş, şunları kaydetti:”Türkiye'de ortalama 120 bin usta öğretici bulunuyor. Ek ders karşılığı vasıfsız işçi statüsü ile çalıştırılmaktadır. Halk eğitim merkezlerinde görev yapan usta öğreticilerin sigortaları almış oldukları ek derse göre yatırıldığında 6 veya 7 saat üzerinden ek derse karşılığında, asgari ücretin çok çok altında bir ücretle çalıştırılmaktadır.

‘İKİNCİ SINIF İNSAN MUAMELESİNİ KABUL ETMİYORUZ’

Bu nedenle usta öğreticilerin herhangi bir şekilde özlük hakları yoktur. Bunların iyileştirilmesi için çalışma süreleri Hayat Boyu Öğrenme yönetmeliğinde 11 ay çalışır ibaresi yer alsa da ücretli usta ve özel halk eğitim merkezlerinde en fazla 9 ay çalıştırıyor. Ders karşılığı saate göre ücretli usta öğreticilerin SGK primleri 22 ila 18 gün arasında yatırıldığından bir hak kaybı oluyor. Bu nedenle halk eğitim merkezlerinde 8 saat üzerinde hesaplanması ve sigorta priminin tam gün yatırılmasının istiyoruz. Saatlik 61 lira olarak ödenen ek ders ücretinin iyileştirme yapılarak asgari ücretin altında kalmaması, bir öğretmen yada memur statüsü ile eş değere getirmesi ve ikinci sınıf insan muamelesi görmemesini istiyoruz.

‘İYİLEŞTİRMELER BEKLİYORUZ’

657'ye tabi devlet memurları ve öğretmenlerin Bayram tatillerinde resmi tatiller ve ederiz eden herhangi bir şekilde ücretleri kesilmez. Ücretli usta öğreticilerinin ücretleri maalesef kesiliyor veya resmi tatil izinlerde herhangi bir şekilde ücret alamıyoruz. Bu nedenle insanlar evini geçmiş sağlarken inanılmaz derecede zorlanıyor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız ve diğer devlet büyüklerimizden yukarıda bahsetmiş olduğum konularla ilgili gerekli iyileştirmelerin yapılmasını talep ediyoruz.”


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —