Tarih: 26.06.2023 13:12

500 TL'lik banknotlar mı geliyor?

Facebook Twitter Linked-in

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yakın bir zamanda 500 TL'lik banknotları tanıtacağı iddia edildi. 

Merkez Bankası verilerine göre, 2022 yılında tedavüldeki 200 TL’lik banknotların sayısı yüzde 104 artarak toplam paranın yüzde 56’sını oluşturdu.

Ekonomist İslam Memiş'e göre, büyük banknotlar, ekonomide dolaşımdaki para miktarını azaltabilir ve para politikasını etkileyebilir. Büyük banknotların dolaşıma girmesi, nakit talebini karşılamada ve bankaların nakit sıkıntısı yaşamamasında olumlu bir etki yaratabilir. Ancak, yasa dışı faaliyetlerde kullanılma riski nedeniyle kontrolsüz bir şekilde büyük banknotların basılması, vergi kaçakçılığı, kara para aklama gibi sorunlara yol açabilir. 

Ekonomist Güldem Atabay, “Yüksek banknotlara geçiş gerekmesinin nedeni tamamen enflasyon” yorumunu yaptı. Enflasyon yüksek seyrettikçe mevcut banknotların alım gücünün düştüğünü anlatan Atabay, ''O yüzden de alım gücü daha yüksek banknotlara geçiş gerekiyor. Seçim nedeniyle bu kötü imajı vermemek için geciktirdiler ama zaten son iki sene de yaşanan hızlı, tempolu ve çok ani enflasyonun sonucu bu olacaktı. 10 tane 200’lük ya da 5 tane 200’lük banknot taşımak yerine iki tane 500’lük banknot taşıyacağız. 2001 krizi sonrasını izleyen dönemlerde enflasyonla mücadele de yol alınmıştı ve paradan altı sıfır atılmıştı şimdi o sıfırların yavaş yavaş eklenmeye başladığını görüyoruz. Şu anda tekrar bir buçuk, iki tane sıfır eklenmiş durumda. Yani enflasyonla mücadele yok, dolayısıyla ona uyum sağlanıyor.” dedi. 

Öte yandan Merkez Bankası verilerine göre, 2022 yılında tedavüldeki 200 TL’lik banknotların sayısı yüzde 104 artarak toplam paranın yüzde 56’sını oluşturdu.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —