Tarih: 23.03.2024 13:11

31 Mart öncesi gençler hâlâ kararsız

Facebook Twitter Linked-in

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor), KONDA ile yürüttüğü “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024” raporunu yayınladı. Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 7-18 Şubat tarihlerinde 18-30 yaş aralığındaki 1864 kişiyle görüşüldü. Oy tercihi sorulan gençlerden ‘kararsız’ olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 29,7 iken, ‘oy kullanmayacağını’ söyleyen gençlerin oranı yüzde 14,1 oldu. Bu cevapları verenlerin oranı toplam yüzde 43,8. Seçime sadece bir ay kalmışken gençlerin sadece yüzde 56,2’sinin yerel seçimde kullanacağı oyu kararlaştırdığı belirlendi.
Araştırmanın diğer öne çıkan diğer bulguları ise şöyle:
   • Gençlerin büyük bir kısmı LGBTİ+’lara, Suriyeli ve Afgan göçmenlere yüksek derecede mesafeli.
   • Gençler, cinsiyetten bağımsız olarak, kadınların siyasete katılımının önündeki en büyük engeli “ataerkil toplum yapısı” ve “erkek baskısı” olarak görüyor.
   • Gençlerin yüzde 74’ü yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak özgürlüklerin hiçbir koşulda güvenlik adına kısıtlanmaması gerektiğini düşünüyor.
   • Gençlerin yüzde 52’si siyasi partilerin gençlik üzerine olan söylemlerini samimi bulmuyor.
   • Ekonomik sorunlar, Türkiye’deki gençlerin en büyük sorunu olarak öne çıkıyor. Bunu takiben gençler, genç intiharlarının en temel sebebini ekonomik sorunlar olarak görüyor.
   • Gençlerin yüzde 73'ü herhangi bir toplumsal kuruluşa üye değil. Gençlik katılımı için en önemli mekanizmalardan olan kent konseylerine katılım oranı ise yüzde 0. Bu düşük katılım oranlarının sebebini gençlerin yüzde 48'i ilgi duymamalarını, yüzde 27'si ise zamanının olmamasına bağlıyor.

FETHİ YAVUZTÜRK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —