Ezidîler için yeniden doğuş, güzel günlerin habercisi, ilkbaharın başlangıcı veya mutlak iyiliği temsil eden Kırmızı Çarşamba Bayramı (Çarşema Sor), her yıl Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanıyor. Çarşema Sor Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Burç köyünde kutlandı.
Etkinliğe katılanlar bayram dolayısıyla mezarlıkları ziyaret etti, mum yaktı, dilek tutup dua etti. Renkli kıyafetler giyen kadınlar, boyadıkları yumurtaları tokuşturdu, köy meydanında halay çekti. Yıllar önce çeşitli nedenlerle Avrupa ülkelerine göç eden Ezidiler, ‘Çarşema Sor’u Avrupa’dan gelen yakınlarıyla birlikte kutlamanın sevincini yaşadı. Bayramlarına gelen konuklarına şeker, ve boyalı yumurtaları ikram eden Ezidi vatandaşlar, gelenek-görenek ve kültürlerine göre bayramlarını kutladı.
'ÇARŞEMA SOR' NEDİR?
Ezidi inancına göre Nisan ayı, yeniden doğuşun ve bereketin sembolü. Nisan ayının gelini olduğuna inanılırken, üçüncü çarşamba ise yaratılışın tamamlandığı gün olarak kabul ediliyor. Bu anlamda Çarşema Sor, doğanın uyanışı kadar ruhsal bir arınmanın da sembolü.
"Çarşema Sor Bayramı Ezidiler için ayrı bir özelliği ve kutsallığı var. Ezidi inancına göre Allah her yıl bu dönemlerde, kötülükleri ortadan kaldırmak ve insanlar arasında iyiliği yaymak için yeryüzüne bir Tavus Meleği gönderir. Tavus Melek temizlik, saflık, iyiliğin temsilidir.
Nisan, tüm yılın 'gelin' ayı ve tek gelini olarak kabul görüyor. Bu yüzden bu dönemde yeni bir hayata başlayan çiftler, evlilik merasimlerini bu güne denk getirmemeye çalışıyor.
Nevruz'un başlangıcına 23 Mart'ta düşen ilkbaharda gece - gündüz eşitliğinden (ekinoks) birkaç gün sonra gelir. Çarşema Sor, Ezidiler için oluşumun tamamlandığı ve ruhun Adem'in bedenine yerleştiği kutsal gün olarak kabul görür. Ezidi dinine göre Yaradan'ın emriyle dört element oluşturuldu: (toprak, su, hava ve ateş (enerji) Bu, bir yumurtanın kaynatılması ve ardından soğutulması ve boyanması işlemiyle gösterilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: