Urfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, pamuk ithalatına kota konulması gerektiğini söyledi.
Eyyüpoğlu, basına yaptığı açıklamada, yöre üreticilerinin beklentilerini Urfa'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye bizzat anlatma fırsatı bulduğunu vurguladı.
Pamuk sorunu, Kuraklık sorunu, Yarın kalan sulama projeleri, Fıstığa destek verilmesi, GES’in yaygınlaştırılması gibi birçok sorunu Bakan Kirişçi'ye anlatıp çözüm istediklerini vurgulayan Eyyüpoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
FISTIĞA DESTEKLEME TALEP EDİYORUZ
"Bakan beye 1 kilo pamuğun maliyetinin 18 lira olduğunu ancak şuan pamuğun kilosunun 16 liraya satabildiğimizi anlattık.
Sayın cumhurbaşkanımıza ve Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’a seslenmek istiyorum. Türki Cumhuriyetlerinden gelen pamuğun 3 ay 4 kota koyulmalıdır. Çünkü Türkiye’de 2 milyon insan pamukla uğraşıyor. Öbür tarafta 10 firma ithalat yapıyor. 3-4 aylık bir kota koyulmasını dile istedik
Bir diğer konu kuraklık. 1 milyon 700 bin dönümlük alanımızdan 1 kilo ürün alamadık. Yüzde 90 hasar tespiti yapıldı. Bunu dosyalayıp rapor halinde Cumhurbaşkanımıza ve Tarım Bakanımıza gönderdik. Fıstıkla ilgili alan bazlı destekleme eğer alan bazlı destekleme olmasa da gübre ve mazot desteğinin artırılmasını dile getirdik.
GAP KAPSAMINDA YER ALAN SULAMA PROJELERİ ÖTELENMEMELİ
Sulama projelerinde Hilvan, Siverek, Viranşehir ve merkez köylerinde 2 milyon 500 bin dönüm gibi bir arazinin daha önce etüt projesi yapılmıştı. Buraların bir an önce suya kavuşturulmasını talep ettik.
ENERJİ MALİYETİNİ DÜŞÜRMENİN YOLU GES'LERDEN GEÇİYOR
Sulama Birliklerini, yüksek elektrik faturalarından kurtarmak için bir an önce Güneş Enerjisinden elektrik üretme sisteminin hayata geçirilerek bu maliyetlerin düşürülmesini istedik. Çünkü seneye elektriğe zam gelince sulama maliyeti daha da artacak.
Böyle olunca da üretim yapamayacağız. Bir an önce Sulama Birliklerine Güneş Enerjisinin kurulmasını dile getirdik. Çiftçilerimizin emrindeyiz. Bir patronumuz varsa o da çiftçilerimizdir. Her kes bunu iyi bilsin.”
Yorumlar
Kalan Karakter: