Şanlıurfa-Gaziantep karayolu Birecik köprüsü ve çevresinde özellikle Ramazan bayramının ikinci günü yoğunlaşan ve sosyal medyada gündem olan uzun araç konvoyları Fırat nehri üzerinde yeni bir köprünün şart olduğu yorumlarına yol açtı.
BİRECİKLİLER ÇEVRE YOLU İSTİYOR
İşte o yorumlardan bazıları:
Ökkeş Gülizar: Bayramın ikinci günü resmen kriz geçirdik, yolda millet sinir küpü, çocuklar perişan oldu.
Ahmet Atmaca: Çevre yolu şart
Ali Seçme: Şanlıurfa’nın, Birecik ilçesinin kaderi bu olmaması gerekir.
Ahmet Atmaca: Çevre yolu şart. Aksi halde bu çileyi çekmeye devam ederiz.
Ferhat Boylug: 2'nci köprü projesi 6 - 7 yıldır var zaten. Çevre yolu bizim tarlalardan geçiyor.
Sıdkı Çetin: Otoban Birecik’ten 15 kilometre öteye yapıldı. Sahipsiz ilçemizin her zamanki halı.
Mehmet Ergüder: Yine emektar köprü iyi dayanıyor. Bu kadar araç yüküne rağmen.
Cemal Kara: 40 dakika yolda kaldık. Emniyet neden Urfa’dan, Antep’ten Birecik tarafına gelen araçları Otobana yönlendirse bu kadar yoğunluk olmaz
BİRECİK KÖPRÜSÜ 69 YAŞINDA
1951 yılı ortalarında yapımına başlanan ve 1956 yılı başlarında biten Birecik Köprüsü 720 metre uzunluğa ve 10 metre genişlediğe sahip. Yolun her iki tarafında yayaların geçmesi için birer metrelik kesimler ayrılmış. İlçe sınırları içerisinden her ne kadar otoyol bağlantısı bulunmakta ise de araç geçişi bakımından Birecik Köprüsü önemini koruyor. Birecik Köprüsü Türkiye'nin ikinci uzun ırmak köprüsü olmakla birlikte doğu ile batının birbiriyle bağlantısı açısından stratejik bir öneme sahip. Açılışının yapıldığı 1956'da Türkiye'nin en uzun betonarme karayolu köprüsü olarak kayıtlara geçmişti.
Geçmiş yıllarda mevcut Birecik köprüsüne alternatif olacak yeni bir köprü ve çevre yolu gündeme gelmiş, ön çalışmalartı yapılmasına rağmen hayata geçirilememişti.
Yorumlar
Kalan Karakter: