Parkinson hastalığının hareket sistemini etkileyen ve ilerleyici bir nörolojik hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Halil Güllüoğlu, "Titreme, kaslarda sertlik, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Genellikle 60 yaş ve üzerindeki bireylerde görülse de, genç yaşta başlayan vakalar da mevcuttur. Erken tanı, tedavi başarısını doğrudan etkiliyor. Özellikle el titremeleri, yüz ifadesinde donukluk, yazı karakterinde küçülme ve yürümede yavaşlama gibi belirtileri göz ardı etmemek gerekiyor. Bu belirtileri yaşayan bireylerin bir nöroloji uzmanına başvurmaları son derece önemli." dedi.
Doç. Dr. Güllüoğlu, parkinson hastalığında günümüzde medikal tedaviler kadar egzersiz ve destekleyici terapilerin de önem kazandığını ifade ederek, şunları söyledi: "İlaç tedavileri, semptomları kontrol altına almakta oldukça etkili. Ancak fiziksel aktivite, dans terapisi, konuşma terapisi gibi yöntemlerle de hastaların yaşam kalitesi artırılabiliyor. Multidisipliner bir yaklaşım, Parkinson hastalarının hem fiziksel hem de psikolojik olarak güçlenmesini sağlıyor."
Toplumsal farkındalığın artması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Güllüoğlu, "Parkinson hastalığı ile yaşamak mümkündür. Yeter ki doğru tedavi, bilinçli bir yaklaşım ve destekleyici bir çevre ile bu sürece birlikte yürüyelim. Bugün, Parkinson hastalığı hakkında bilgi edinmek ve bu hastalığı yaşayan bireylerin yanında olduğumuzu hissettirmek için çok kıymetli bir gün." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: