‘Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi’ Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenenleri aydınlatıyor. Rehberde birçok başlık bulunuyor.
Şanlıurfa Barosu Avukatlarından Hacer Perihan Demirel tarafından hazırlanan rehberde depremzedelerin hakları tek tek anlatılıyor.
Rehberde yer alan bilgilerden bazıları şöyle:
''Doğal Afet Sigortaları Kurumu, yani DASK'ı olmayan vatandaşlarımız; daha sonra dava açtıklarında ellerinde delil olması için Sulh Hukuk Mahkemesi’nden delil tespiti talep edebilirler
Vatandaşlarımızın yapı müteahhitlerine, yapımda görev alan mühendislere idareye karşı dava açma hakları bulunmaktadır.
4539 sayılı kanun gereğince adli yardım taleplerinin kabul edileceğini; bu nedenle vatandaşlarımızın parasal kayıplarının olmayacağını belirtmek isteriz.
Depremden etkilenen konut, işyeri gibi yapılarda depremden itibaren 30 günlük süre içerisinde bir hasar tespiti yapılmazsa, inceleme yapılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe verilmesi gereklidir. Yapılmış olan hasar tespitinin yanlış olduğu düşünülüyor ise yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 30 gün içerisinde itiraz edilebilir İtiraz tespiti son tespittir. Yine yanlışlık olduğu düşünülüyor ise mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Aynı bina içerisindeki kişilerden yalnız birinin itiraz etmesi yeterlidir.
E-DEVLET ÜZERİNDEN 'HAK SAHİBİ BAŞVURUSU' YAPMAK MÜMKÜN!
Konutları yıkılan, ağır hasarlı tespiti yapılan, acil yıkılacak ya da orta hasarlı konutların sahiplerince afetzedelerin AFAD'a 60 gün içerisinde hak sahipliği başvurusu yapması gerekmektedir. Hak sahipliği başvurularının e-devlet sistem, üzerinden yapılması mümkündür. Hak sahipliği başvurusu yapmayan depremzedeler belirlenen haklardan yararlanmayacaklardır.
Depremden etkilenen yapının yıkılması ya da ağır hasarlı olması nedeniyle yıkılacak olması nedeniyle hak sahibi olanlara konut kredisi verilmekte ya da AFAD adına TOKİ tarafından konut inşa edilmekte ve düzenlenecek belli vadelerde hak sahiplerince ödemeler yapılacaktır.
Depremden etkilenen yapının orta hasarlı olduğu tespit edilirse AFAD binanın güçlendirilmesi için kredi verecektir. Bir yıllık süre içerisinde güçlendirilmeyen yapılar için yıkım kararı alınacaktır.
Az hasarlı ya da hasarsız olduğu tespit edilen yapılarda AFAD kapsamında konut kredisi yardımı yapılmaktadır.
AFAD tarafından e-Devlet sorgulamasında evlerine ait yıkık/acil yıkılacak/ağır, orta, az hasarlı tespiti kaydı görünen depremzedelere Ziraat Bankası aracılığıyla 10 bin lira nakdi yardım yapılmaktadır. Ödeme yapılması için herhangi bir başvuruya ihtiyaç bulunmamaktadır.
Evleri yıkık/acil yıkılacak/ağır, orta hasarlı olarak tespit edilen tün afetzedelere 15 bin TL taşınma desteği yapılacaktır. Bunun için de herhangi bir başvuruya ihtiyaç bulunmamaktadır.
Evleri yıkık/acil yıkılacak/ağır, orta hasarlı olan ev sahibi afetzedelere 1 yıl boyunca aylık 5 bin lira, kiracı afetzedelere aylık 2 bin lira kira yardımı yapılacaktır. Yardımlar için e-devlet'ten başvuru yapılması gerekmektedir.
Konteyner kentlerde oturmayı tercih eden afetzedelere ise sadece 15 bin lira taşınma yardımı yapılacak olup kira yardımı yapılmayacaktır.
ARAYARAK BAŞKA ŞEKİLDE VEKALETNAME TOPLAYAN ARACILARA DİKKAT!
Depremzedelerle iletişime geçilerek doğrudan ya da aracılar vasıtasıyla vekaletname vermeleri istenmektedir. Depremzedelerin telefonları hukuka aykırı olarak ele geçirilmektedir. Bu durum suç teşkil etmekte ve bu şekilde kişisel verileri ele geçirilen kişilerin baromuza bildirimde bulunmalarını önemle belirtiyor bu durumda ilgili aracılar ve avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı belirtmek istiyoruz.''
Yorumlar
Kalan Karakter: