Selahattin E.Güler'in Almancadan tercüme ettiği Jakob Kunzler'in ‹Urfa'dan raporlar› (1900-1914 arası› adlı kitap Sidar yayınlarından çıktı.
Selahattin Eyyubi Güler, tercümeleriyle bir çok eserin yayınlanmasına aracılık eden ve bu nedenle ‹Urfa tarihinin büyük emektarı› olarak biliniyor.
Söz konusu kitabın arka kapağında şu ifadeler yer alıyor:
''Bu kitap, Alman Doğu Misyonu tarafından görevlendirilerek, 1899 yılında Urfa'ya gelen ve 1922 yılında Beyrut'a gidinceye kadar 22 yıl şehirde sağlık hizmetlerinde bulunan İsviçreli Protestan Misyoner Papaz Yardımcısı-Hastabakıcı ve daha sonra Doktor olan Jakob Künzler'in görev süresince tuttuğu 17 raporu içerir. Raporlar İsviçre'de ‹Der Christüche Orient› (Hristiyan Doğu) adlı bir dergide periyodik olarak yayınlanır.
Künzler, bu raporlarda; görev yaptığı kliniğin düzen ve işleyişi, Urfalı Ermenilerin durumu, o yıllardaki Harran'ın durumu, Kürt Doktor Samo'nun yerel tedavi metotları, 1895 olaylarından sonraki hükümetle Ermeniler arasındaki olayları, özellikle geniş yer verdiği Urfa'daki el sanatları ve o yıllarda birçok insanı kör eden göz hastalığı Trahom'dan bahseder. Raporlar aynı zamanda o yıllara, şehrin tarihine ait kesitler sunduğu için ayrıca bir önem arz eder.''
Sidar yayınlarının sosyal medya hesabında, kitabın ön siparişi için 0 541 326 23 53 nolu telefondan bilgi alınabileceği belirtildi.
JAKOB KÜNZLER KİMDİR?
Jakob Künzler (8 Mart 1871 - 15 Ocak 1949) Urfa'da bir doğu misyonunda ikamet eden ve Ermeni soykırımına tanıklık eden İsviçreli bir doktordu .
İsviçre'nin Hundwil kentinde doğdu , Appenzell kantonunda çalıştı ve geçimini marangozluk yaparak sağladı. 28 yaşındayken Urfa'ya geldi ve buradaki misyon hastanesinde çalıştı. Urfa şu anda etnik açıdan karışık bir şehirdi: Türkler, Araplar, Kürtler, Ermeniler, Hıristiyanlar, Yahudiler ve Rumlar yaşıyordu.. Künzler'in dil becerisinin yanı sıra açık ve sıcakkanlı kişiliği ona pek çok kapı açtı ve geniş çapta takdir gördü.. Birinci Dünya Savaşı'yla birlikte Urfa'da yaşamak daha da zorlaştı. Birçok sürgünün yolu Urfa'dan geçer. Künzler çifti de onlara tüm güçleriyle destek olur.
Yaşanan korkunç olayların ardından Künzler çiftinin insani yardım çalışmaları bitmez. Künzlers, Ermeni yetim çocukların Suriye ve Lübnan'a götürülmesine eşlik etme görevini üstlenir. Hedeflerine vardıklarında Künzler ailesi yetimleri yalnız bırakmaz. Bir yetimhane işletir ve çocukların zanaat öğrenebileceği bir halı dokuma atölyesi kurar. kreşler açar, sıtmayla mücadele edilir. Künzler ailesi ve ailesi hayatlarının geri kalanını Lübnan'da geçirir. (Kaynak: https://friedens-stationen.ch/jakob-kuenzler.html)
Yorumlar
Kalan Karakter: