250 milyon lira destek ödemesi 11 ildeki 35 bin yetiştiricinin banka hesaplarına yatırıldı. Ancak yatırılan destekler çiftçinin elektrik ve sulama borçları nedeniyle banka hesapları üzerinden kesinti yapılarak şirketlere gitti.
BU MAĞDURİYET GİDERİLMELİ
Şanlıurfa Barosu'ndan bu konuda yapılan açıklamada şöyle denildi:
''Bölgenin tek enerji sağlayıcısı konumunda olan DEDAŞ zaten uzun süredir ekonomik sıkıntılar yaşayan bölge halkımız için adeta kanayan bir yara haline dönüşmüşken hali hazırda deprem felaketinden etkilenmiş ve nakdi olarak büyük sıkıntılar yaşayan bölgedeki çiftçilerimiz için maalesef ki sorun teşkil etmeye devam etmektedir.
Deprem bölgesinde bulunan toplam 425 bin 275 depremzede çiftçimizin hesaplarına bugün itibariyle nakdi olarak yatırılmış olan mazot ve gübre desteğine DEDAŞ tarafından kimi çiftçilerimizin elektrik borçlarından dolayı bloke konduğunu üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Söz konusu bu blokelerin kaldırılmasını ve depremzede çiftçilerimizin mağduriyetlerinin ivedilikle giderilmesini talep ediyor sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.
Baromuz tarafından DEDAŞ’ın çiftçilerimizin hesaplarına uyguladığı bloke işlemlerinin ivedilikle kaldırılması talebiyle Cumhurbaşkanlığı’na başvuru ve EPDK ya ilgili şirket hakkında şikayette bulunulmuştur.''
YATAR YATMAZ KESİLİYOR
Deprem felaketinin yaşandığı illerde incelemelerde bulunan CHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, “Elektrik dağıtım şirketleri ve sulama birlikleri bütçeden çiftçi desteği olarak ayrılan mazot ve gübre paralarına bloke koyarak tahsilat yapıyor. Eski borçları destek paralar bankaya yatar yatmaz kesiliyor. İktidar depremde bile tahsildarlık yapmaya devam ediyor. Destekler çiftçiye değil şirketlerin kasalarına gidiyor. Derhal bu uygulamaya son verilmeli” dedi.
HAYVANLARINA YEM VEREMİYORLAR
CHP'li Orhan Sarıbal şunları kaydetti:
“Zaten dağıtılan paralar hiçbir çiftçinin sorununu çözebilecek düzeyde değil. Çiftçi umutsuz ve üretim yapmak istemiyor. İlaç bayileri çok sıkıntıda. Alacaklarını tahsil edemiyor. Kiminin dükkanı yıkılmış, kimi ölmüş. Çok ciddi bir tarımsal sorun var. Hâlâ çiftçi çadır, konteynır bulamıyor. Hayvanlarına yem veremiyor. Ankara, İzmir, Eskişehir, İstanbul belediyelerimiz inanılmaz yem getiriyor ama sektör büyük. Gelen yemler çok az görünüyor. Çiftçinin üretme umudu yok. Öbür taraftan kuraklık ağır bir etki haline geldi. Şu anda azotlu gübre atılması lazım hububata. Gübre alacak paraları yok, gübre yok.”
ÖFKEMİZ BÜYÜYOR
CHP Adana Milletvekili | Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'Acımız büyük, yasımız sürüyor. Şanlıurfa'da elleri öpülesi emektar çiftçimizin hesaplarına yatan destekleme paralarına bloke koyan enerji dağıtım şirketi ise öfkemizi çoğaltıyor. Derhal bu yanlışa son verin!' çağrısı yaptı.
Yorumlar
Kalan Karakter: