Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliğine ilişkin yeni ödeme yönetmeliği taslağı tartışmalara yol açıyor.
Taslakta yer aldığı belirtilen “Hekime ve hemşireye ödenecek ücretin aile hekimine kayıtlı kişilerin hasta olup olmadığına; ASM'ye gelip, gelmediğine göre hesaplanması” ve ‘Aile hekimlerinin sözleşmelerinin yenilenmesinin de yine performansa bağlanması’’ tepkiyle karşılandı. Aile hekimleri, yönetmelik taslağının bilimsellikten uzak ve hukuksuz olduğuna dikkat çekiyorlar.
SENDİKALARDAN ARKA ARKAYA TEPKİ
Dr.Yusuf Eryazğan (Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası 3. Şube Başkanı ve Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi):
'Aile hekiminin aile sağlığı çalışanın hakkı üzerinden formülle dalga geçiyorsunuz!! Bu size yakıştı mı Sağlık Bakanlığı? Size yakışanı söyleyeyim hukuka bilime sahaya uygun bir hakkediş ödemesi! Hakkımız olanla dalga geçmenize müsaade etmeyeceğiz!!
2023'te 28 bin aile hekimi 950 milyon bakılan hastanın 417 milyonuna bakmış geri kalan hastalara bakan hekim sayısı 204 bin!! Şimdi aile hekimleri iş yapmıyor mu çıkıyor burdan!! Bebek izlem, çocuk izlem, aşı, gebe izlem sayılarını katmıyoruz!'
KOŞULLARI VE DONANIMI SAĞLAMADAN KRİTERLER DAYATILAMAZ
Dr. Derya Mengücük (Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı):
''Matematik formülleri zorluyor, her zamanki gibi koruyucu hekimlik anlayışından yoksun, sayı, çarpan, bölenlerle, katsayı ve kriterlerle Aile Hekimleri ve Aile Hekimliği ebe ve hemşirelerinin emeğini ölçmeye çalışıyorlar. Sağlık Bakanlığının, sağlık sisteminin başarısını muayene sayıları, randevu sayısı, hastane sayıları gibi rakamlarla değerlendirme yanılgısı burada da devam ediyor. Ki özellikle birinci basamak hasta olanların, hastaların çokluğu değil hastalıklardan korunanların çokluğu ölçüsünde başarılıdır. Bunun için gerekli koşulları ve donanımı sağlamadan bazı kriterleri dayatamaz.”
Dr. Ahmet Kandemir (Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı):
''Sağlık Bakanlığı’nın yine sahada çalışan aile hekimlerinin görüşlerini almadan yönetmelik hazırladı. Yönetmelik taslağında yer alan hak ediş hesaplama tablosu karmaşık. Bu tablo bir mühendislik problemi değil, bakanlığın aile hekimliğini yönetme şekli. Zaten yüksek vergi oranları ve ağır enflasyon altında ezilen aile hekimliği çalışanları, mesleklerini bırakma noktasına gelecek. Yönetmelik yürürlüğe girerse, ciddi doktor, ebe ve hemşire eksiklikleri yaşanacak. Halk en kolay ulaşabildiği sağlık hizmetlerinden mahrum kalacak.”
28 bin aile hekimi 950 milyon bakılan hastanın 417 milyonuna bakmış geri kalan hastalara bakan hekim 100 bin!!Şimdi aile hekimleri hiç bir iş yapmıyormu çıkıyor burdan!!Bebek izlem,çocuk izlem,aşı,gebe izlem sayılarını katmıyoruz!! @saglikbakanligi @dayanismasen @ozngndgdu pic.twitter.com/cTpmZGSVsO
— Dr.Yusuf Eryazğan (@Dr_Yusuf_63) October 3, 2024
Yorumlar 1
Kalan Karakter: